Przewodnik Zrównoważonego Rolnictwa powstał przy współudziale czołowych polskich specjalistów z wielu dziedzin, zarówno rolniczych, klimatologicznych, społecznych, jak i finansowych.
Jest to całościowe kompendium wiedzy na temat rolnictwa zrównoważonego. Treść Przewodnika będzie aktualizowana na bieżąco, odpowiednio do zachodzących zmian w dostępnej wiedzy, technologiach i regulacjach prawnych. Celem Przewodnika jest udostępnienie rolnikom oraz innym zainteresowanym osobom możliwie kompletnej i kompetentnej wiedzy, czym jest rolnictwo zrównoważone i jak praktycznie można je wprowadzać w życie.
Niniejszy Przewodnik Zrównoważonego Rolnictwa powstał wyłącznie dla Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności w wyniku pracy zespołu współautorów i redaktorów wymienionych poniżej.
Zespół współautorów: Bieganowski Andrzej, prof. dr hab., Bojańczyk Małgorzata, mgr inż., Godyń Artur, dr inż., Doruchowski Grzegorz, dr inż., Kempczyński Jakub, mgr inż., Kiełtyka Leszek, mgr inż., Kozyra Jerzy, dr hab., Kupczyński Robert, prof. dr hab., Olewnicki Dawid, dr inż., Próchnicki Jerzy, dr inż., Samborski Stanisław, dr hab., Siebielec Grzegorz, dr inż., Szymura Magdalena, dr hab., Wawer Rafał, dr inż., Wańkowicz Monika, mgr, Wittbrodt Anna, mgr inż., Ziółkowski Paweł, mgr,
Zespół redakcyjny: Próchnicki Jerzy, dr inż. – redaktor główny, Pruszyński Stefan, prof. dr hab. – redaktor merytoryczny, Moch Andrzej, mgr inż. – redaktor, Rutkowski Dariusz, mgr inż. – redaktor, Sokołowski Marcin, mgr inż. – redaktor, Dominiak Artur, mgr inż. – redaktor.
Ogromne podziękowania dla licznych członków Stowarzyszenia wspierających swoimi uwagami i propozycjami tworzenie Przewodnika Zrównoważonego Rolnictwa. Publikacja objęta jest prawem autorskim. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nieautoryzowane rozpowszechnianie całości lub części niniejszej publikacji w jakiejkolwiek postaci jest zabronione. Wykonywanie kopii metodą kserograficzną, fotograficzną, a także kopiowanie publikacji na nośniku filmowym, magnetycznym lub innym powoduje naruszenie praw autorskich niniejszej publikacji.