Zarządzanie wodą
- 10.0. Plonotwórcze zarządzanie wodą
- 10.1. Zatrzymywanie wody w krajobrazie rolniczym
- 10.2. Źródła wody do nawadniania
- 10.3. Zezwolenie wodno-prawne
- 10.4. Woda do nawadniania – potencjalne zagrożenia
- 10.5. Jakość wód wykorzystywanych do nawadniania
- 10.6. Rzeczywiste zapotrzebowanie na wodę roślin zależnie od fazy rozwojowej, praktyczne potrzeby wodne upraw
- 10.7. Optymalizacja zużycia wody
- 10.8. Wybór systemu nawadniania i czasu jego uruchomienia
- 10.9. Wykorzystanie wody deszczowej
- 10.10. Uzdatnianie wody
- 10.11. Akumulowanie wody w glebie zależnie od rodzaju profilu glebowego
- 10.12. Parowanie z gleby i roślin
- 10.13. Woda w glebie zamarzniętej lub zalanej
- 10.14. Obszary gospodarstwa zagrożone spływem powierzchniowym
- 10.15. Zapobieganie spływowi powierzchniowemu
- 10.16. Strefy zazielenienia (zatrawione) zapobiegające spływowi powierzchniowemu
- 10.17. Ścieki w gospodarstwie
- 10.18. Zarządzanie wodą zanieczyszczoną środkami ochrony roślin, paliwem i nawozami