Skip to content
Przewodnik Akademia
  • PL
  • EN
  • O nas
    • O stowarzyszeniu
    • Nasze działania
    • Członkowie i partnerzy
    • Cele Zrównoważonego Rozwoju ONZ
  • Zrównoważone rolnictwo
    • Co to jest zrównoważone rolnictwo?
    • Wspólna Polityka Rolna – finansowanie
    • Przewodnik Zrównoważonego Rolnictwa
    • Certyfikacja zrównoważonego rolnictwa
    • Emisje w łańcuchu dostaw firm spożywczych w Polsce
    • Czym jest rolnictwo cyfrowe?
    • Badanie: Rolnictwo cyfrowe w Polsce
    • Gleba, która daje więcej – potencjał regeneracji
    • Badanie: Rolnictwo regeneratywne w łańcuchach dostaw
  • Zrównoważona żywność
    • Co to jest zrównoważona żywność?
    • Dlaczego potrzebujemy zrównoważonej żywności?
    • Zrównoważone łańcuchy żywnościowe UE
    • Zrównoważona żywność w Polsce – Raport
    • Moment zwrotny w branży spożywczej – Raport
    • zrownowazonazywnosc.pl
  • Aktualności
    • Dla mediów
    • Działania naszych członków
    • Zrównoważone rolnictwo
    • Wspólna Polityka Rolna
    • Wydarzenia
  • O Akademii
    • Społeczność lokalna
    • Produkcja zwierzęca
    • Rolnictwo zrównoważone
    • Kompetencje miękkie
    • Bioróżnorodność
    • Zarządzanie substancjami odżywczymi
    • Siew i sadzenie
    • Zarządzanie glebą
    • Stabilność finansowa
    • Powietrze i emisja gazów cieplarnianych
    • BHP
    • Zarządzanie gospodarstwem
    • Warunki pracy
    • Dostęp do rynku
    • Zarządzanie wodą
    • Zgodność z prawem
  • Kontakt
Strona główna>Rolnictwo zrównoważone>Przewodnik Zrównoważonego Rolnictwa>Zrównoważone gospodarstwo rolne i Europejski Zielony Ład

Zrównoważone gospodarstwo rolne i Europejski Zielony Ład

  • 1. Przyczyny i instrumenty zrównoważenia gospodarki Europy
  • 2. Zrównoważenie rolnictwa
  • 3. Miejsce gospodarstwa rolnego w zrównoważeniu produkcji żywności

  • Co to jest rolnictwo zrównoważone?
    • Definicja
    • Lista najważniejszych praktyk
    • Korzyści rolnictwa zrównoważonego
    • Zrównoważona produkcja zwierzęca
    • Lista praktyk regeneratywnych
    • Stabilność finansowa
    • Rolnictwo zrównoważone, ekologiczne i konwencjonalne
    • Rolnictwo zrównoważone, regeneratywne i węglowe
  • Przewodnik Zrównoważonego Rolnictwa
    • Zrównoważone gospodarstwo rolne i Europejski Zielony Ład
      • Przyczyny i instrumenty zrównoważenia gospodarki Europy
      • Zrównoważenie rolnictwa
      • Miejsce gospodarstwa rolnego w zrównoważeniu produkcji żywności
    • Zgodność z prawem
      • Zgodność z prawem
      • Źródła wiedzy prawnej
      • Korzystanie z wiedzy o regulacjach prawnych
      • Działania na poziomie gospodarstwa
    • Stabilność finansowa
      • Czym jest stabilność finansowa
      • Przyczyny utraty stabilności finansowej
      • Słowniczek
      • Znaczenie planowania biznesowego
      • Zasady planowania i najczęściej popełniane błędy
      • Ryzyko rolnicze
      • Wiedza i dokumentacja pomocna w osiągnięciu stabilności finansowej
      • Kalkulacja kosztów pracy członków rodziny
      • Dokumentacja pól, upraw i prowadzonych na nich zabiegów
      • Dokumentacja uzyskiwanych wyników, ich ilości i jakości produkcji
      • Dokumentacja kosztów produkcji wraz z usługami zewnętrznymi
      • Poprawa rentowności gospodarstwa oraz korzystanie z doradztwa w tym zakresie
    • Zarządzanie gospodarstwem
      • Zalety dobrego zarządzania gospodarstwem
      • Strategia gospodarstwa
      • Historia użytkowania gruntów
      • Wyposażenie techniczne a charakter produkcji
      • Doradztwo profesjonalne
      • Rynki zaopatrzenia i zbytu
      • Edukacja w zakresie produkcji i zarządzania
      • Konieczność oceny ryzyka dla stanowisk pracy
      • Planowanie działalności gospodarstwa
      • Ryzyka dla działalności gospodarstwa
      • Wpływ działań gospodarstwa na otoczenie i społeczność lokalną
      • Zrównoważona produkcja gospodarstwa
      • Gleba i klimat
      • Budowanie żyzności gleby
      • Płodozmian i zmianowanie
      • Dobrostan zwierząt
      • Systemy wspomagania decyzji
      • Przeglądy i naprawy sprzętu mechanicznego
    • Siew i sadzenie
      • Korzyści z odpowiedniego siewu i sadzenia
      • Zaopatrzenie w materiał siewny / nasadzeniowy
      • Nie kwalifikowany materiał do siewu / sadzenia
      • Jakość materiału siewnego / nasadzeniowego
      • Terminy agrotechniczne
      • Optymalizacja doboru roślin uprawnych i ich odmian
      • Dobór odmian roślin a rynek zbytu
      • Następstwo roślin
      • Optymalne zagęszczenie roślin
      • Rośliny modyfikowane genetycznie
      • Uprawa lub obecność w uprawie roślin nietypowych
      • Gatunki inwazyjne dla terenu Polski
    • Zarządzanie glebą
      • Przydatność właściwego zarządzania glebą
      • Żyzność gleby
      • Woda
      • Minerały glebowe
      • Glebowa materia organiczna
      • Mikroorganizmy glebowe
      • Makroorganizmy glebowe
      • Nawożenie mineralne
      • pH gleby
      • Erozja gleby
      • Zadrzewienia i zakrzewienia
    • Zarządzanie substancjami odżywczymi
      • Skuteczne zarządzanie substancjami odżywczymi
      • Badanie gleby na zawartość makro- i mikroelementów, zawartość substancji organicznej oraz pH
      • Regulacja pH gleby
      • Ustalenie wysokości nawożenia mineralnego
      • Bilans nawozowy
      • Charakterystyka nawozów mineralnych i ich dostępność dla roślin
      • Nawożenie dolistne
      • Nawożenie precyzyjne
      • Źródła pochodzenia nawozów
      • Nawozy organiczne pochodzenia zwierzęcego
      • Stosowanie nawozów odzwierzęcych
      • Inne nawozy organiczne
      • Magazynowanie i składowanie nawozów organicznych
      • Stosowanie komunalnych osadów ściekowych
      • Magazynowanie nawozów mineralnych
      • Sposób stosowania nawozów
      • Analiza ryzyka zanieczyszczenia wód, wpływu na otoczenie oraz konsumentów
      • Profesjonalne doradztwo nawozowe
    • Ochrona roślin
      • Ochrona roślin to bezpieczne plony
      • Integrowana Ochrona Roślin
      • Nawozy lub stymulatory wzrostu będące nieformalnymi środkami ochrony roślin
      • Prawidłowe stosowanie środków ochrony roślin
      • Wykonanie zabiegu ochrony
      • Źródła infekcji upraw
      • Progi ekonomicznej szkodliwości agrofagów
      • Zwalczanie agrofagów
      • Systemy wspomagania decyzji w ochronie roślin
      • Obniżona skuteczność działania środków ochrony roślin i powstawanie odporności agrofagów
      • Stosowanie ŚOR z różnych grup chemicznych
      • Ochrona bioróżnorodności na terenach chronionych chemicznie i wokół nich
      • Dokumentowanie zasadności wykonania zabiegów ochrony roślin
      • Środki ochrony roślin dopuszczone do stosowania
      • Środki ochrony roślin zabronione prawem
      • Miejsce i dokumentowanie zakupu środków ochrony roślin
      • Zasady transportu środków ochrony roślin
      • Zasady przechowywania ŚOR
      • Lokalizacja magazynu ŚOR
      • Konstrukcja magazynu ŚOR
      • Wyposażenie magazynu ŚOR
      • Zabezpieczenia magazynu ŚOR
      • Środki ochrony indywidualnej i zdarzenia awaryjne
      • Strefy buforowe
      • Ochrona przed skażeniami miejscowymi
      • Postępowanie z opróżnionymi opakowaniami po ŚOR
      • Pozostałości ŚOR w produktach rolniczych
    • Rolnicze środki chemiczne i zarządzanie odpadami
      • Chemizacja rolnictwa
      • Szkolenia w zakresie zapobiegania zdarzeniom niebezpiecznym
      • Ocena ryzyka dla stanowisk pracy
      • Środki ochrony indywidualnej
      • Profesjonalne doradztwo w zakresie bezpiecznego stosowania ŚOR
      • Sprawdzenie sprawności opryskiwacza
      • Okresowe przeglądy sprzętu do wykonywania zabiegów chemizacyjnych
      • Kalibracja sprzętu do wykonywania zabiegów chemicznych
      • Kontakt ze środkami ochrony roślin – zagrożenia i niezbędne działania
      • Obsługa i kalibrowanie rozrzutnika do nawozów
      • Zagrożenia towarzyszące stosowaniu nawozów
      • Procedury w na wypadek niebezpiecznych zdarzeń z nawozami
      • Zabezpieczenie sprzętu po zakończonym sezonie
      • Magazyn paliw – organizacja i oznakowanie
      • Nieszczelność magazynu paliw, gleba skażona paliwem, „spalony” olej, zużyte smary, filtry, węże itd.
      • Odpady powstające w gospodarstwie rolnym
      • Ograniczanie produkcji odpadów i popłuczyn rolniczych
      • Odpady nadające się do recyklingu i wykorzystania w produkcji rolniczej
      • Odpady rolnicze nie nadające się do ponownego wykorzystania w produkcji rolniczej
      • Nawozy organiczne powstające w procesie produkcji
      • Zagrożenia związane z odpadami po rolniczych środkach chemicznych
      • Postępowanie z opakowaniami po nawozach mineralnych i innych środkach rolniczych
      • Postępowanie z resztkami cieczy użytkowej, wodą zanieczyszczoną ŚOR, przeterminowanymi środkami, odzieżą zanieczyszczoną ŚOR, smarami, paliwem i nawozami
      • Magazyn odpadów niebezpiecznych
      • Ocena ryzyka dla magazynu odpadów
      • Jednostki utylizujące odpady niebezpieczne
      • Spalanie odpadów
    • Zarządzanie wodą
      • Plonotwórcze zarządzanie wodą
      • Zatrzymywanie wody w krajobrazie rolniczym
      • Źródła wody do nawadniania
      • Zezwolenie wodno-prawne
      • Woda do nawadniania – potencjalne zagrożenia
      • Jakość wód wykorzystywanych do nawadniania
      • Rzeczywiste zapotrzebowanie na wodę roślin zależnie od fazy rozwojowej, praktyczne potrzeby wodne upraw
      • Optymalizacja zużycia wody
      • Wybór systemu nawadniania i czasu jego uruchomienia
      • Wykorzystanie wody deszczowej
      • Uzdatnianie wody
      • Akumulowanie wody w glebie zależnie od rodzaju profilu glebowego
      • Parowanie z gleby i roślin
      • Woda w glebie zamarzniętej lub zalanej
      • Obszary gospodarstwa zagrożone spływem powierzchniowym
      • Zapobieganie spływowi powierzchniowemu
      • Strefy zazielenienia (zatrawione) zapobiegające spływowi powierzchniowemu
      • Ścieki w gospodarstwie
      • Zarządzanie wodą zanieczyszczoną środkami ochrony roślin, paliwem i nawozami
    • Bioróżnorodność
      • Żywe bogactwo środowiska
      • Znaczenie bioróżnorodności dla funkcjonowania produkcji rolniczej
      • Związki między integrowaną ochroną roślin a bioróżnorodnością
      • Strefy ochronne (np. Natura 2000) oraz obszary chronione i ich otulina
      • Siedliska zwierząt i roślin
      • Odtwarzanie byłych i tworzenie nowych miejsc lęgowych/bytowych dla ptaków, małych ssaków, gadów, płazów, owadów i innych bezkręgowców
      • Rezygnacja z użytkowania terenów wartościowych dla organizmów pożytecznych
      • Zgodność z prawem likwidacji nieużytków i działania na rzecz bioróżnorodności
      • Monitoring bioróżnorodności na terenie gospodarstwa
      • Pozytywne i negatywne skutki obecności zidentyfikowanych zwierząt i roślin
      • Profesjonalne doradztwo w zakresie ochrony środowiska i bioróżnorodności
      • Utrzymanie / poprawa bioróżnorodności
      • Chemizacja rolnictwa a ochrona bioróżnorodności (np. zapylaczy, organizmów wodnych, ptaków)
    • Powietrze i emisja gazów cieplarnianych
      • Powietrze i emisja gazów cieplarnianych
      • Zanieczyszczenia powietrza powodowane przez działalność rolniczą
      • Zużycie energii do produkcji rolniczej
      • Ograniczenie produkcji dwutlenku węgla z paliw
      • Agregatowanie maszyn
      • Przemieszczanie gleby
      • Energia odnawialna
      • Miejsca powstawania szkodliwych gazów H2S, NH3, SO2 a także gazów cieplarnianych CO2, CH4, NOx
      • Monitorowanie i ewidencja gazów cieplarnianych w gospodarstwie
      • Emisja związków azotu wskutek błędów w przechowywaniu nawozów organicznych
      • Oczyszczanie powietrza z budynków inwentarskich
      • Optymalizacja zużycia energochłonnych produktów, np. nawozów azotowych
      • Przyorywanie nawozów odzwierzęcych i aplikacja doglebowa płynnych nawozów organicznych
      • Zwiększenie zawartości węgla związanego w glebie
      • Zanieczyszczenie powietrza chemią rolniczą
      • Zapylenie powietrza
    • Dostęp do rynku
      • Dostęp do rynku
      • Planowanie budżetu gospodarstwa w oparciu o wiedzę o rynku zbytu
      • Ujęcie ryzyka rolniczego w planowaniu produkcji
      • Jakość płodów rolnych a wartość produkcji
      • Procedury produkcji i przechowywania płodów rolnych
      • Środki produkcji i uzgadnianie z odbiorcą produktów procedur produkcyjnych
      • Odpowiedzialność za jakość i bezpieczeństwo produkowanej żywności
      • Bezpieczeństwo produkcji w gospodarstwie (zanieczyszczenia biologiczne, chemiczne, fizyczne)
      • Punkty krytyczne dla bezpieczeństwa i jakości produktów żywnościowych
      • Szkolenia pracowników w celu zapewnienia odpowiedniej jakości produkcji
      • Dokumentacja działań gospodarstwa i zakupu środków produkcji
      • Proces produkcyjny partii towaru
      • Certyfikacja produkcji
      • Organizacja sprzedaży produktów
      • Kompetencje w zakresie negocjacji i komunikacji
    • Warunki pracy
      • Przepisy prawa pracy oraz dotyczące organizacji pracowniczych
      • Ustalanie warunków pracy i płacy pracowników
      • Wynagrodzenie pracowników za pracę
      • Zatrudnianie młodocianych
      • Kary porządkowe
      • Zapobieganie dyskryminacji
      • Zapobieganie mobbingowi
      • Indywidualne potrzeby i ograniczenia pracowników
      • Problemy zdrowotne wskutek pracy lub w związku z wykonywana pracą
      • Ubezpieczenie zdrowotne
      • Edukacja pracowników
      • Komunikacja z pracownikami
      • Zatrudnianie obcokrajowców
      • Motywowanie pracowników
      • Ewidencja kar dyscyplinarnych
    • BHP
      • Bezpieczeństwo i higiena pracy
      • Stosowanie przepisów prawa pracy
      • Ocena ryzyka dla poszczególnych stanowisk pracy
      • Procedury na wypadek niepożądanych zdarzeń
      • Postępowanie w razie wypadku
      • Szkolenia pracowników z BHP
      • Okresowe badania medycyny pracy
      • Dopuszczenie do pracy
      • Instruktaż przed rozpoczęciem pracy
      • Oznaczenia ostrzegające pracowników przed zagrożeniami
      • Praca na wysokości
      • Optymalizacja procesów produkcyjnych w celu obniżenia narażenia pracowników na wypadki
      • Apteczka pierwszej pomocy
      • Przeszkolenie w zakresie pierwszej pomocy
      • Sprzęt przeciwpożarowy
      • Numery telefonów do służb ratowniczych
      • Urządzenia do przemywania oczu
      • Odzież i wyposażenie robocze oraz ochronne
      • Profilaktyka chorób
      • Higiena osobista, szczepienia prewencyjne i programy zdrowotne
      • Zamieszkiwanie pracowników na terenie gospodarstwa
    • Społeczność lokalna
      • Społeczność lokalna
      • Korzyści lokalnej społeczności z działania gospodarstwa
      • Dobrowolne inicjatywy wspierające życie i działanie lokalnych społeczności
      • Użytkowanie ziemi zgodnie z prawem
      • Użytkowanie ziemi a społeczność lokalna
    • Produkcja zwierzęca
      • Produkcja zwierzęca
      • Dobrostan zwierząt
      • Konsument, a dobrostan zwierząt
      • Elementy dobrostanu i „Lista Pięciu Wolności”
      • Wskaźniki oceny dobrostanu zwierząt
      • Welfare Quality®
      • Dobrostan drobiu
      • Dobrostan trzody chlewnej
      • Dobrostan bydła
      • Bioasekuracja w chowie i hodowli zwierząt
      • Zadania bioasekuracji
      • Lokalizacja fermy
      • Higiena technologii i personelu
      • Higiena personelu oraz kontrola wizyt na fermie
      • Kwarantanna
      • Kontrola obecności zwierząt niepożądanych
      • Zabezpieczenie systemu czarno-białego
      • Dobre praktyki związane z zasadami bioasekuracji:
      • Najważniejsze czynniki ograniczające skuteczność programów bioasekuracji
      • Leczenie zwierząt
      • Zasady stosowania antybiotyków w chowie i hodowli zwierząt
      • Działanie antybiotyków
      • Problemy i zagrożenia związane ze stosowaniem antybiotyków
      • Leki weterynaryjne i zasady ich stosowania w leczeniu zwierząt gospodarskich
      • Łańcuch żywnościowy
      • Zapobieganie antybiotykooporności
      • Rodzaje antybiotykooporności
      • Przyczyny i mechanizmy antybiotykooporności
      • Skutki antybiotykooporności
      • Antybiotykoterapia w rolnictwie
      • Zasady stosowania antybiotykoterapii w produkcji zwierzęcej
      • Monitorowanie zużycia antybiotyków
      • Dobre praktyki – ograniczenie stosowania antybiotyków
      • Zwierzęta gospodarskie potrzebują paszy
      • Miejsce żywienia zwierząt w zrównoważonym gospodarstwie rolnym
      • Zrównoważone żywienie bydła
      • Zrównoważone żywienie trzody chlewnej
      • Zrównoważone żywienie drobiu
    • Zakończenie
  • Wspólna Polityka Rolna – finansowanie
    • Wspólna Polityka Rolna
    • Europejski Zielony Ład
  • Emisje w łańcuchu dostaw firm spożywczych w Polsce
  • Czym jest rolnictwo cyfrowe?
    • Rolnictwo cyfrowe – większa wydajność i ochrona środowiska
    • Rolnictwo cyfrowe: wyzwania i korzyści
    • Technologie wspierające zrównoważony rozwój upraw i hodowli
    • Cyfrowa transformacja w rolnictwie
  • Badanie: Rolnictwo cyfrowe w Polsce
  • Gleba, która daje więcej – potencjał regeneracji
    • Diagnoza i regeneracja gleby
    • Żyzność gleby – szansa na lepsze plony
    • Życie glebowe i próchnica gleby – klucz do poprawy jakości plonów
    • Gleba – Zasób, który wymaga naszej troski
  • Rolnictwo regeneratywne jako remedium na niestabilność łańcuchów dostaw

Subskrybuj aktualności o działaniach naszego Stowarzyszenia

Wystąpił błąd. Spróbuj ponownie.

Dziękujemy. Sprawdź swoją skrzynkę pocztową i potwierdź adres e-mail.

  • O stowarzyszeniu
  • Rolnictwo zrównoważone
  • Aktualności
  • Polityka prywatności
  • Pliki do pobrania
  • Kontakt
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych na stronie internetowej jest Polskie Stowarzyszenie Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności, ul. Kopernika 34, 00-336 Warszawa, więcej informacji o ochronie Twojej prywatności znajdziesz w Polityce Prywatności.