Produkcja zwierzęca

Produkcja zwierzęca

Zwierzęta są istotami czującymi i myślącymi. Zwierzęta są inteligentne i zdolne do odczuwania emocji, takich jak strach i ból, a także przyjemność oraz szczęście.

Świnie:

  • potrafią zrozumieć wiedzę posiadaną przez inne osobniki, która przydać się może w poszukiwaniu pożywienia,
  • potrafią rozpoznawać otaczające ich środowisko już dzień po urodzeniu,
  • potrafią odróżniać tak samo ubranych ludzi.

Bydło:

  • mają swoich ulubionych współtowarzyszy i potrafią zapamiętać do 50 innych zwierząt,
  • cielęta potrafią rozpoznawać twarze osób, które się nimi zajmują,
  • okazują zadowolenie, kiedy uda im się rozwiązać problem,
  • wydają się być świadome emocji innych zwierząt, np. jedzą mniej, kiedy ich partner jest chory,
  • cielęta bawią się ze swoją matką już w wieku kilku dni.

Drób:

  • potrafią kontrolować emocje i okazywać je,
  • gdy cierpią, wybierają mniej atrakcyjne, ale zawierające leki pożywienie,
  • korzystają ze słońca, aby orientować się w bardziej zróżnicowanym środowisku,
  • potrafią ominąć przeszkody, aby mieć możliwość wzięcia kąpieli w piasku albo zbudowania gniazda,
  • używają pamięci w celu znalezienia pożywienia już w wieku dwóch tygodni,
  • komunikują się ze sobą za pomocą swojego „języka” sygnałów.

Produkcja zwierzęca jest to najtrudniejszy dział produkcji rolnej. Biorąc pod uwagę wszelkie ograniczenia i uwarunkowania, nie ma bardziej skomplikowanego i wymagającego kierunku produkcji.

„Lepiej zapobiegać, niż leczyć” – to fragment przysięgi Hipokratesa, który był pierwszym prekursorem profilaktyki zdrowotnej przeszło 2400 lat temu. W dobie ogromnego postępu medycyny teza ta nie straciła nic na aktualności, a wręcz przeciwnie, wiele zyskała. Niby wszyscy to wiedzą, ale nie wszyscy stosują.