Aktualnie obowiązuje w Polsce całkowity zakaz uprawy roślin modyfikowanych genetycznie. Od 28 stycznia 2013 r. obowiązują akty prawne regulujące sprawy zakazu uprawy odmian roślin zmodyfikowanych genetycznie: Ustawa o nasiennictwie z dnia 9 listopada 2012 r (Dz. U. z 2012, poz.1512 z późn. zm.). Zabroniona jest również uprawa genetycznie modyfikowanej odmiany ziemniaka – Amflora i odmian genetycznie modyfikowanych kukurydzy – MON 810, której uprawa w pierwszym przypadku jest aktualnie w krajach Unii Europejskiej zabroniona, a w drugim przypadku w niektórych krajach UE dozwolona. Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa, w celu uniknięcia wszelkich nieporozumień podczas kontroli, zaleca wszystkim uprawiającym kukurydzę, aby przechowywali dokumenty zakupu materiału siewnego kukurydzy oraz etykiety urzędowe (paszport roślin), którymi oznakowane są wszystkie opakowania tego materiału. Brak takiej etykiety na opakowaniu świadczy o nielegalnym pochodzeniu materiału siewnego.
Rośliny modyfikowane genetycznie
- Zrównoważona żywność w Polsce – Raport
- Co to jest rolnictwo zrównoważone?
- Wspólna Polityka Rolna – finansowanie
- Przewodnik rolnictwa zrównoważonego
- Zgodność z prawem
- Stabilność finansowa
- Czym jest stabilność finansowa
- Słowniczek
- Przyczyny utraty stabilności finansowej
- Znaczenie planowania biznesowego
- Zasady planowania i najczęściej popełniane błędy
- Ryzyko rolnicze
- Wiedza i dokumentacja pomocna w osiągnięciu stabilności finansowej
- Kalkulacja kosztów pracy członków rodziny
- Dokumentacja pól, upraw i prowadzonych na nich zabiegów
- Dokumentacja uzyskiwanych wyników, ich ilości i jakości produkcji
- Dokumentacja kosztów produkcji wraz z usługami zewnętrznymi
- Poprawa rentowności gospodarstwa oraz korzystanie z doradztwa w tym zakresie
- Zarządzanie gospodarstwem
- Zalety dobrego zarządzania gospodarstwem
- Strategia gospodarstwa
- Historia użytkowania gruntów
- Wyposażenie techniczne a charakter produkcji
- Doradztwo profesjonalne
- Rynki zaopatrzenia i zbytu
- Edukacja w zakresie produkcji i zarządzania
- Konieczność oceny ryzyka dla stanowisk pracy
- Planowanie działalności gospodarstwa
- Ryzyka dla działalności gospodarstwa
- Wpływ działań gospodarstwa na otoczenie i społeczność lokalną
- Zrównoważona produkcja gospodarstwa
- Gleba i klimat
- Budowanie żyzności gleby
- Płodozmian i zmianowanie
- Dobrostan zwierząt
- Systemy wspomagania decyzji
- Przeglądy i naprawy sprzętu mechanicznego
- Siew i sadzenie
- Korzyści z odpowiedniego siewu i sadzenia
- Zaopatrzenie w materiał siewny / nasadzeniowy
- Nie kwalifikowany materiał do siewu / sadzenia
- Jakość materiału siewnego / nasadzeniowego
- Terminy agrotechniczne
- Optymalizacja doboru roślin uprawnych i ich odmian
- Dobór odmian roślin a rynek zbytu
- Następstwo roślin
- Optymalne zagęszczenie roślin
- Rośliny modyfikowane genetycznie
- Uprawa lub obecność w uprawie roślin nietypowych
- Gatunki inwazyjne dla terenu Polski
- Zarządzanie glebą
- Zarządzanie substancjami odżywczymi
- Skuteczne zarządzanie substancjami odżywczymi
- Badanie gleby na zawartość makro- i mikroelementów, zawartość substancji organicznej oraz pH
- Regulacja pH gleby
- Ustalenie wysokości nawożenia mineralnego
- Bilans nawozowy
- Charakterystyka nawozów mineralnych i ich dostępność dla roślin
- Nawożenie dolistne
- Nawożenie precyzyjne
- Źródła pochodzenia nawozów
- Nawozy organiczne pochodzenia zwierzęcego
- Stosowanie nawozów odzwierzęcych
- Inne nawozy organiczne
- Magazynowanie i składowanie nawozów organicznych
- Stosowanie komunalnych osadów ściekowych
- Magazynowanie nawozów mineralnych
- Sposób stosowania nawozów
- Analiza ryzyka zanieczyszczenia wód, wpływu na otoczenie oraz konsumentów
- Profesjonalne doradztwo nawozowe
- Ochrona roślin
- Ochrona roślin to bezpieczne plony
- Integrowana Ochrona Roślin
- Źródła infekcji upraw
- Progi ekonomicznej szkodliwości agrofagów
- Zwalczanie agrofagów
- Systemy wspomagania decyzji w ochronie roślin
- Obniżona skuteczność działania środków ochrony roślin i powstawanie odporności agrofagów
- Stosowanie środków ochrony roślin z różnych grup chemicznych
- Ochrona bioróżnorodności na terenach chronionych chemicznie i wokół nich
- Dokumentowanie zasadności wykonania zabiegów ochrony roślin
- Miejsce i dokumentowanie zakupu środków ochrony roślin
- Zasady transportu środków ochrony roślin
- Zasady przechowywania środków ochrony roślin
- Środki ochrony roślin dopuszczone do stosowania
- Środki ochrony roślin zabronione prawem
- Nawozy lub stymulatory wzrostu będące nieformalnymi środkami ochrony roślin
- Prawidłowe stosowanie środków ochrony roślin
- Wykonanie zabiegu ochrony
- Pozostałości środków ochrony roślin w produktach rolniczych
- Środki ochrony indywidualnej i zdarzenia awaryjne
- Strefy buforowe
- Ochrona przed skażeniami miejscowymi
- Postępowanie z opróżnionymi opakowaniami po środkach ochrony roślin
- Rolnicze środki chemiczne i zarządzanie odpadami
- Rolnicze środki chemiczne i zarządzanie odpadami
- Sprawdzenie sprawności opryskiwacza
- Okresowe przeglądy sprzętu do wykonywania zabiegów chemizacyjnych
- Kalibracja sprzętu do wykonywania zabiegów chemizacyjnych
- Kontakt ze środkami ochrony roślin – zagrożenia i niezbędne działania
- Obsługa i kalibrowanie rozrzutnika do nawozów
- Zagrożenia towarzyszące stosowaniu nawozów
- Procedury w na wypadek niebezpiecznych zdarzeń z nawozami
- Szkolenia w zakresie zapobiegania zdarzeniom niebezpiecznym
- Ocena ryzyka dla stanowisk pracy
- Zabezpieczenie sprzętu po zakończonym sezonie
- Środki ochrony indywidualnej
- Profesjonalne doradztwo w zakresie bezpiecznego stosowania ŚOR
- Odpady powstające w gospodarstwie rolnym
- Zagrożenia związane z odpadami po rolniczych środkach chemicznych
- Postępowanie z opakowaniami po nawozach mineralnych i innych środkach rolniczych
- Postępowanie z resztkami cieczy użytkowej, wodą zanieczyszczoną ŚOR, przeterminowanymi środkami, odzieżą zanieczyszczoną ŚOR, smarami, paliwem i nawozami
- Magazyn odpadów niebezpiecznych
- Jednostki utylizujące odpady niebezpieczne
- Spalanie odpadów
- Magazyn paliw – organizacja i oznakowanie
- Nieszczelność magazynu paliw, gleba skażona paliwem, „spalony olej”, zużyte smary, filtry, węże itd.
- Zarządzanie wodą
- Plonotwórcze zarządzanie wodą
- Zatrzymywanie wody w krajobrazie rolniczym
- Źródła wody do nawadniania
- Zezwolenie wodno-prawne
- Woda do nawadniania – potencjalne zagrożenia
- Jakość wód wykorzystywanych do nawadniania
- Rzeczywiste zapotrzebowanie na wodę roślin zależnie od fazy rozwojowej, praktyczne potrzeby wodne upraw
- Optymalizacja zużycia wody
- Wybór systemu nawadniania i czasu jego uruchomienia
- Wykorzystanie wody deszczowej
- Uzdatnianie wody
- Akumulowanie wody w glebie zależnie od rodzaju profilu glebowego
- Parowanie z gleby i roślin
- Woda w glebie zamarzniętej lub zalanej
- Obszary gospodarstwa zagrożone spływem powierzchniowym
- Zapobieganie spływowi powierzchniowemu
- Strefy zazielenienia (zatrawione) zapobiegające spływowi powierzchniowemu
- Ścieki w gospodarstwie
- Zarządzanie wodą zanieczyszczoną środkami ochrony roślin, paliwem i nawozami
- Bioróżnorodność
- Żywe bogactwo środowiska
- Znaczenie bioróżnorodności dla funkcjonowania produkcji rolniczej
- Związki między integrowaną ochroną roślin a bioróżnorodnością
- Strefy ochronne (np. Natura 2000) oraz obszary chronione i ich otulina
- Siedliska zwierząt i roślin
- Odtwarzanie byłych i tworzenie nowych miejsc lęgowych/bytowych dla ptaków, małych ssaków, gadów, płazów, owadów i innych bezkręgowców
- Rezygnacja z użytkowania terenów wartościowych dla organizmów pożytecznych
- Zgodność z prawem likwidacji nieużytków i działania na rzecz bioróżnorodności
- Monitoring bioróżnorodności na terenie gospodarstwa
- Pozytywne i negatywne skutki obecności zidentyfikowanych zwierząt i roślin
- Profesjonalne doradztwo w zakresie ochrony środowiska i bioróżnorodności
- Utrzymanie / poprawa bioróżnorodności
- Chemizacja rolnictwa a ochrona bioróżnorodności (np. zapylaczy, organizmów wodnych, ptaków)
- Powietrze i emisja gazów cieplarnianych
- Powietrze i emisja gazów cieplarnianych
- Zanieczyszczenia powietrza powodowane przez działalność rolniczą
- Zużycie energii do produkcji rolniczej
- Ograniczenie produkcji dwutlenku węgla z paliw
- Agregatowanie maszyn
- Przemieszczanie gleby
- Energia odnawialna
- Miejsca powstawania szkodliwych gazów H2S, NH3, SO2 a także gazów cieplarnianych CO2, CH4, NOx
- Monitorowanie i ewidencja gazów cieplarnianych w gospodarstwie
- Emisja związków azotu wskutek błędów w przechowywaniu nawozów organicznych
- Oczyszczanie powietrza z budynków inwentarskich
- Optymalizacja zużycia energochłonnych produktów, np. nawozów azotowych
- Przyorywanie nawozów odzwierzęcych i aplikacja doglebowa płynnych nawozów organicznych
- Zwiększenie zawartości węgla związanego w glebie
- Zanieczyszczenie powietrza chemią rolniczą
- Zapylenie powietrza
- BHP
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Stosowanie przepisów prawa pracy
- Ocena ryzyka dla poszczególnych stanowisk pracy
- Procedury na wypadek niepożądanych zdarzeń
- Szkolenia pracowników z BHP
- Okresowe badania medycyny pracy
- Dopuszczenie do pracy
- Instruktaż przed rozpoczęciem pracy
- Oznaczenia ostrzegające pracowników przed zagrożeniami
- Praca na wysokości
- Optymalizacja procesów produkcyjnych w celu obniżenia narażenia pracowników na wypadki
- Apteczka pierwszej pomocy
- Przeszkolenie w zakresie pierwszej pomocy
- Sprzęt przeciwpożarowy
- Numery telefonów do służb ratowniczych
- Urządzenia do przemywania oczu
- Odzież i wyposażenie robocze oraz ochronne
- Profilaktyka chorób
- Higiena osobista, szczepienia prewencyjne i programy zdrowotne
- Zamieszkiwanie pracowników na terenie gospodarstwa
- Społeczność lokalna
- Produkcja zwierzęca
- Produkcja zwierzęca
- Dobrostan zwierząt
- Konsument, a dobrostan zwierząt
- Elementy dobrostanu i „Lista Pięciu Wolności”
- Wskaźniki oceny dobrostanu zwierząt
- Welfare Quality®
- Dobrostan drobiu
- Dobrostan trzody chlewnej
- Dobrostan bydła
- Bioasekuracja w chowie i hodowli zwierząt
- Zadania bioasekuracji
- Lokalizacja fermy
- Higiena technologii i personelu
- Higiena personelu oraz kontrola wizyt na fermie
- Kwarantanna
- Kontrola obecności zwierząt niepożądanych
- Zabezpieczenie systemu czarno-białego
- Dobre praktyki związane z zasadami bioasekuracji:
- Najważniejsze czynniki ograniczające skuteczność programów bioasekuracji
- Leczenie zwierząt
- Zasady stosowania antybiotyków w chowie i hodowli zwierząt
- Działanie antybiotyków
- Problemy i zagrożenia związane ze stosowaniem antybiotyków
- Leki weterynaryjne i zasady ich stosowania w leczeniu zwierząt gospodarskich
- Łańcuch żywnościowy
- Zapobieganie antybiotykoodporności
- Rodzaje antybiotykoodporności
- Przyczyny i mechanizmy antybiotykooporności
- Skutki antybiotykoodporności
- Antybiotykoterapia w rolnictwie
- Zasady stosowania antybiotykoterapii w produkcji zwierzęcej
- Monitorowanie zużycia antybiotyków
- Dobre praktyki – ograniczenie stosowania antybiotyków