Produkcja zwierzęca
- 17.0. Produkcja zwierzęca
- 17.1. Dobrostan zwierząt
- 17.1.1. Konsument, a dobrostan zwierząt
- 17.1.2. Elementy dobrostanu i „Lista Pięciu Wolności”
- 17.1.3. Wskaźniki oceny dobrostanu zwierząt
- 17.1.4. Welfare Quality®
- 17.1.5. Dobrostan drobiu
- 17.1.6. Dobrostan trzody chlewnej
- 17.1.7. Dobrostan bydła
- 17.2. Bioasekuracja w chowie i hodowli zwierząt
- 17.2.1. Zadania bioasekuracji
- 17.2.2. Lokalizacja fermy
- 17.2.3. Higiena technologii i personelu
- 17.2.4. Higiena personelu oraz kontrola wizyt na fermie
- 17.2.5. Kwarantanna
- 17.2.6. Kontrola obecności zwierząt niepożądanych
- 17.2.7. Zabezpieczenie systemu czarno-białego
- 17.2.8. Dobre praktyki związane z zasadami bioasekuracji:
- 17.2.9. Najważniejsze czynniki ograniczające skuteczność programów bioasekuracji
- 17.3. Leczenie zwierząt
- 17.3.1. Zasady stosowania antybiotyków w chowie i hodowli zwierząt
- 17.3.2. Działanie antybiotyków
- 17.3.3. Problemy i zagrożenia związane ze stosowaniem antybiotyków
- 17.3.4. Leki weterynaryjne i zasady ich stosowania w leczeniu zwierząt gospodarskich
- 17.3.5. Łańcuch żywnościowy
- 17.4. Zapobieganie antybiotykooporności
- 17.4.1. Rodzaje antybiotykooporności
- 17.4.2. Przyczyny i mechanizmy antybiotykooporności
- 17.4.3. Skutki antybiotykooporności
- 17.5. Antybiotykoterapia w rolnictwie
- 17.5.1. Zasady stosowania antybiotykoterapii w produkcji zwierzęcej
- 17.5.2. Monitorowanie zużycia antybiotyków
- 17.5.3. Dobre praktyki – ograniczenie stosowania antybiotyków
- 17.6. Zwierzęta gospodarskie potrzebują paszy
- 17.6.1. Miejsce żywienia zwierząt w zrównoważonym gospodarstwie rolnym
- 17.6.2. Zrównoważone żywienie bydła
- 17.6.3. Zrównoważone żywienie trzody chlewnej
- 17.6.4 . Zrównoważone żywienie drobiu
- Co to jest rolnictwo zrównoważone?
- Przewodnik Zrównoważonego Rolnictwa
- Zrównoważone gospodarstwo rolne i Europejski Zielony Ład
- Zgodność z prawem
- Stabilność finansowa
- Czym jest stabilność finansowa
- Przyczyny utraty stabilności finansowej
- Słowniczek
- Znaczenie planowania biznesowego
- Zasady planowania i najczęściej popełniane błędy
- Ryzyko rolnicze
- Wiedza i dokumentacja pomocna w osiągnięciu stabilności finansowej
- Kalkulacja kosztów pracy członków rodziny
- Dokumentacja pól, upraw i prowadzonych na nich zabiegów
- Dokumentacja uzyskiwanych wyników, ich ilości i jakości produkcji
- Dokumentacja kosztów produkcji wraz z usługami zewnętrznymi
- Poprawa rentowności gospodarstwa oraz korzystanie z doradztwa w tym zakresie
- Zarządzanie gospodarstwem
- Zalety dobrego zarządzania gospodarstwem
- Strategia gospodarstwa
- Historia użytkowania gruntów
- Wyposażenie techniczne a charakter produkcji
- Doradztwo profesjonalne
- Rynki zaopatrzenia i zbytu
- Edukacja w zakresie produkcji i zarządzania
- Konieczność oceny ryzyka dla stanowisk pracy
- Planowanie działalności gospodarstwa
- Ryzyka dla działalności gospodarstwa
- Wpływ działań gospodarstwa na otoczenie i społeczność lokalną
- Zrównoważona produkcja gospodarstwa
- Gleba i klimat
- Budowanie żyzności gleby
- Płodozmian i zmianowanie
- Dobrostan zwierząt
- Systemy wspomagania decyzji
- Przeglądy i naprawy sprzętu mechanicznego
- Siew i sadzenie
- Korzyści z odpowiedniego siewu i sadzenia
- Zaopatrzenie w materiał siewny / nasadzeniowy
- Nie kwalifikowany materiał do siewu / sadzenia
- Jakość materiału siewnego / nasadzeniowego
- Terminy agrotechniczne
- Optymalizacja doboru roślin uprawnych i ich odmian
- Dobór odmian roślin a rynek zbytu
- Następstwo roślin
- Optymalne zagęszczenie roślin
- Rośliny modyfikowane genetycznie
- Uprawa lub obecność w uprawie roślin nietypowych
- Gatunki inwazyjne dla terenu Polski
- Zarządzanie glebą
- Zarządzanie substancjami odżywczymi
- Skuteczne zarządzanie substancjami odżywczymi
- Badanie gleby na zawartość makro- i mikroelementów, zawartość substancji organicznej oraz pH
- Regulacja pH gleby
- Ustalenie wysokości nawożenia mineralnego
- Bilans nawozowy
- Charakterystyka nawozów mineralnych i ich dostępność dla roślin
- Nawożenie dolistne
- Nawożenie precyzyjne
- Źródła pochodzenia nawozów
- Nawozy organiczne pochodzenia zwierzęcego
- Stosowanie nawozów odzwierzęcych
- Inne nawozy organiczne
- Magazynowanie i składowanie nawozów organicznych
- Stosowanie komunalnych osadów ściekowych
- Magazynowanie nawozów mineralnych
- Sposób stosowania nawozów
- Analiza ryzyka zanieczyszczenia wód, wpływu na otoczenie oraz konsumentów
- Profesjonalne doradztwo nawozowe
- Ochrona roślin
- Ochrona roślin to bezpieczne plony
- Integrowana Ochrona Roślin
- Nawozy lub stymulatory wzrostu będące nieformalnymi środkami ochrony roślin
- Prawidłowe stosowanie środków ochrony roślin
- Wykonanie zabiegu ochrony
- Źródła infekcji upraw
- Progi ekonomicznej szkodliwości agrofagów
- Zwalczanie agrofagów
- Systemy wspomagania decyzji w ochronie roślin
- Obniżona skuteczność działania środków ochrony roślin i powstawanie odporności agrofagów
- Stosowanie ŚOR z różnych grup chemicznych
- Ochrona bioróżnorodności na terenach chronionych chemicznie i wokół nich
- Dokumentowanie zasadności wykonania zabiegów ochrony roślin
- Środki ochrony roślin dopuszczone do stosowania
- Środki ochrony roślin zabronione prawem
- Miejsce i dokumentowanie zakupu środków ochrony roślin
- Zasady transportu środków ochrony roślin
- Zasady przechowywania ŚOR
- Lokalizacja magazynu ŚOR
- Konstrukcja magazynu ŚOR
- Wyposażenie magazynu ŚOR
- Zabezpieczenia magazynu ŚOR
- Środki ochrony indywidualnej i zdarzenia awaryjne
- Strefy buforowe
- Ochrona przed skażeniami miejscowymi
- Postępowanie z opróżnionymi opakowaniami po ŚOR
- Pozostałości ŚOR w produktach rolniczych
- Rolnicze środki chemiczne i zarządzanie odpadami
- Chemizacja rolnictwa
- Szkolenia w zakresie zapobiegania zdarzeniom niebezpiecznym
- Ocena ryzyka dla stanowisk pracy
- Środki ochrony indywidualnej
- Profesjonalne doradztwo w zakresie bezpiecznego stosowania ŚOR
- Sprawdzenie sprawności opryskiwacza
- Okresowe przeglądy sprzętu do wykonywania zabiegów chemizacyjnych
- Kalibracja sprzętu do wykonywania zabiegów chemicznych
- Kontakt ze środkami ochrony roślin – zagrożenia i niezbędne działania
- Obsługa i kalibrowanie rozrzutnika do nawozów
- Zagrożenia towarzyszące stosowaniu nawozów
- Procedury w na wypadek niebezpiecznych zdarzeń z nawozami
- Zabezpieczenie sprzętu po zakończonym sezonie
- Magazyn paliw – organizacja i oznakowanie
- Nieszczelność magazynu paliw, gleba skażona paliwem, „spalony” olej, zużyte smary, filtry, węże itd.
- Odpady powstające w gospodarstwie rolnym
- Ograniczanie produkcji odpadów i popłuczyn rolniczych
- Odpady nadające się do recyklingu i wykorzystania w produkcji rolniczej
- Odpady rolnicze nie nadające się do ponownego wykorzystania w produkcji rolniczej
- Nawozy organiczne powstające w procesie produkcji
- Zagrożenia związane z odpadami po rolniczych środkach chemicznych
- Postępowanie z opakowaniami po nawozach mineralnych i innych środkach rolniczych
- Postępowanie z resztkami cieczy użytkowej, wodą zanieczyszczoną ŚOR, przeterminowanymi środkami, odzieżą zanieczyszczoną ŚOR, smarami, paliwem i nawozami
- Magazyn odpadów niebezpiecznych
- Ocena ryzyka dla magazynu odpadów
- Jednostki utylizujące odpady niebezpieczne
- Spalanie odpadów
- Zarządzanie wodą
- Plonotwórcze zarządzanie wodą
- Zatrzymywanie wody w krajobrazie rolniczym
- Źródła wody do nawadniania
- Zezwolenie wodno-prawne
- Woda do nawadniania – potencjalne zagrożenia
- Jakość wód wykorzystywanych do nawadniania
- Rzeczywiste zapotrzebowanie na wodę roślin zależnie od fazy rozwojowej, praktyczne potrzeby wodne upraw
- Optymalizacja zużycia wody
- Wybór systemu nawadniania i czasu jego uruchomienia
- Wykorzystanie wody deszczowej
- Uzdatnianie wody
- Akumulowanie wody w glebie zależnie od rodzaju profilu glebowego
- Parowanie z gleby i roślin
- Woda w glebie zamarzniętej lub zalanej
- Obszary gospodarstwa zagrożone spływem powierzchniowym
- Zapobieganie spływowi powierzchniowemu
- Strefy zazielenienia (zatrawione) zapobiegające spływowi powierzchniowemu
- Ścieki w gospodarstwie
- Zarządzanie wodą zanieczyszczoną środkami ochrony roślin, paliwem i nawozami
- Bioróżnorodność
- Żywe bogactwo środowiska
- Znaczenie bioróżnorodności dla funkcjonowania produkcji rolniczej
- Związki między integrowaną ochroną roślin a bioróżnorodnością
- Strefy ochronne (np. Natura 2000) oraz obszary chronione i ich otulina
- Siedliska zwierząt i roślin
- Odtwarzanie byłych i tworzenie nowych miejsc lęgowych/bytowych dla ptaków, małych ssaków, gadów, płazów, owadów i innych bezkręgowców
- Rezygnacja z użytkowania terenów wartościowych dla organizmów pożytecznych
- Zgodność z prawem likwidacji nieużytków i działania na rzecz bioróżnorodności
- Monitoring bioróżnorodności na terenie gospodarstwa
- Pozytywne i negatywne skutki obecności zidentyfikowanych zwierząt i roślin
- Profesjonalne doradztwo w zakresie ochrony środowiska i bioróżnorodności
- Utrzymanie / poprawa bioróżnorodności
- Chemizacja rolnictwa a ochrona bioróżnorodności (np. zapylaczy, organizmów wodnych, ptaków)
- Powietrze i emisja gazów cieplarnianych
- Powietrze i emisja gazów cieplarnianych
- Zanieczyszczenia powietrza powodowane przez działalność rolniczą
- Zużycie energii do produkcji rolniczej
- Ograniczenie produkcji dwutlenku węgla z paliw
- Agregatowanie maszyn
- Przemieszczanie gleby
- Energia odnawialna
- Miejsca powstawania szkodliwych gazów H2S, NH3, SO2 a także gazów cieplarnianych CO2, CH4, NOx
- Monitorowanie i ewidencja gazów cieplarnianych w gospodarstwie
- Emisja związków azotu wskutek błędów w przechowywaniu nawozów organicznych
- Oczyszczanie powietrza z budynków inwentarskich
- Optymalizacja zużycia energochłonnych produktów, np. nawozów azotowych
- Przyorywanie nawozów odzwierzęcych i aplikacja doglebowa płynnych nawozów organicznych
- Zwiększenie zawartości węgla związanego w glebie
- Zanieczyszczenie powietrza chemią rolniczą
- Zapylenie powietrza
- Dostęp do rynku
- Dostęp do rynku
- Planowanie budżetu gospodarstwa w oparciu o wiedzę o rynku zbytu
- Ujęcie ryzyka rolniczego w planowaniu produkcji
- Jakość płodów rolnych a wartość produkcji
- Procedury produkcji i przechowywania płodów rolnych
- Środki produkcji i uzgadnianie z odbiorcą produktów procedur produkcyjnych
- Odpowiedzialność za jakość i bezpieczeństwo produkowanej żywności
- Bezpieczeństwo produkcji w gospodarstwie (zanieczyszczenia biologiczne, chemiczne, fizyczne)
- Punkty krytyczne dla bezpieczeństwa i jakości produktów żywnościowych
- Szkolenia pracowników w celu zapewnienia odpowiedniej jakości produkcji
- Dokumentacja działań gospodarstwa i zakupu środków produkcji
- Proces produkcyjny partii towaru
- Certyfikacja produkcji
- Organizacja sprzedaży produktów
- Kompetencje w zakresie negocjacji i komunikacji
- Warunki pracy
- Przepisy prawa pracy oraz dotyczące organizacji pracowniczych
- Ustalanie warunków pracy i płacy pracowników
- Wynagrodzenie pracowników za pracę
- Zatrudnianie młodocianych
- Kary porządkowe
- Zapobieganie dyskryminacji
- Zapobieganie mobbingowi
- Indywidualne potrzeby i ograniczenia pracowników
- Problemy zdrowotne wskutek pracy lub w związku z wykonywana pracą
- Ubezpieczenie zdrowotne
- Edukacja pracowników
- Komunikacja z pracownikami
- Zatrudnianie obcokrajowców
- Motywowanie pracowników
- Ewidencja kar dyscyplinarnych
- BHP
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Stosowanie przepisów prawa pracy
- Ocena ryzyka dla poszczególnych stanowisk pracy
- Procedury na wypadek niepożądanych zdarzeń
- Postępowanie w razie wypadku
- Szkolenia pracowników z BHP
- Okresowe badania medycyny pracy
- Dopuszczenie do pracy
- Instruktaż przed rozpoczęciem pracy
- Oznaczenia ostrzegające pracowników przed zagrożeniami
- Praca na wysokości
- Optymalizacja procesów produkcyjnych w celu obniżenia narażenia pracowników na wypadki
- Apteczka pierwszej pomocy
- Przeszkolenie w zakresie pierwszej pomocy
- Sprzęt przeciwpożarowy
- Numery telefonów do służb ratowniczych
- Urządzenia do przemywania oczu
- Odzież i wyposażenie robocze oraz ochronne
- Profilaktyka chorób
- Higiena osobista, szczepienia prewencyjne i programy zdrowotne
- Zamieszkiwanie pracowników na terenie gospodarstwa
- Społeczność lokalna
- Produkcja zwierzęca
- Produkcja zwierzęca
- Dobrostan zwierząt
- Konsument, a dobrostan zwierząt
- Elementy dobrostanu i „Lista Pięciu Wolności”
- Wskaźniki oceny dobrostanu zwierząt
- Welfare Quality®
- Dobrostan drobiu
- Dobrostan trzody chlewnej
- Dobrostan bydła
- Bioasekuracja w chowie i hodowli zwierząt
- Zadania bioasekuracji
- Lokalizacja fermy
- Higiena technologii i personelu
- Higiena personelu oraz kontrola wizyt na fermie
- Kwarantanna
- Kontrola obecności zwierząt niepożądanych
- Zabezpieczenie systemu czarno-białego
- Dobre praktyki związane z zasadami bioasekuracji:
- Najważniejsze czynniki ograniczające skuteczność programów bioasekuracji
- Leczenie zwierząt
- Zasady stosowania antybiotyków w chowie i hodowli zwierząt
- Działanie antybiotyków
- Problemy i zagrożenia związane ze stosowaniem antybiotyków
- Leki weterynaryjne i zasady ich stosowania w leczeniu zwierząt gospodarskich
- Łańcuch żywnościowy
- Zapobieganie antybiotykooporności
- Rodzaje antybiotykooporności
- Przyczyny i mechanizmy antybiotykooporności
- Skutki antybiotykooporności
- Antybiotykoterapia w rolnictwie
- Zasady stosowania antybiotykoterapii w produkcji zwierzęcej
- Monitorowanie zużycia antybiotyków
- Dobre praktyki – ograniczenie stosowania antybiotyków
- Zwierzęta gospodarskie potrzebują paszy
- Miejsce żywienia zwierząt w zrównoważonym gospodarstwie rolnym
- Zrównoważone żywienie bydła
- Zrównoważone żywienie trzody chlewnej
- Zrównoważone żywienie drobiu
- Zakończenie
- Wspólna Polityka Rolna – finansowanie
- Emisje w łańcuchu dostaw firm spożywczych w Polsce