Obojętnie czy wykorzystujemy do siewu materiał z własnego rozmnożenia, czy też zakupiliśmy materiał kwalifikowany, powinien cechować się on możliwie jak największą czystością. Czystość materiału siewnego (brak kurzu, połamanych lub uszkodzonych nasion, nasion chwastów; w wypadku sadzonek dobry ich stan zdrowotny i wigor; w wypadku sadzeniaków stan zdrowotny bulw, brak objawów obecności chorób lub szkodników) jest bezwzględnym wymogiem, aby nie wprowadzić do gleby niepożądanych patogenów. Czasami mogą to być gatunki chwastów nie występujące na naszych polach, ale tam zawleczone mogą stać się trudnymi do zwalczenia roślinami inwazyjnymi. Obecność nasion, bulw, czy sadzonek porażonych przez grzyby lub bakterie to źródło infekcji dla roślin zdrowych, powodujące potrzebę zwalczania chorób, a często nieuniknione pogorszenie wysokości i jakości plonów. Materiał siewny, czy nasadzeniowy, zaprawiony dobrą zaprawą pozwoli na uniknięcie porażenia przez niektóre choroby, czy szkodniki, dzięki czemu znacząco ograniczamy stosowanie środków ochrony roślin w trakcie wegetacji. W wielu przypadkach zabiegi nalistne są znacząco mniej skuteczne w ograniczaniu patogenów niż odpowiednia zaprawa nasienna. Samo zaprawianie nasion, czy sadzonek, jeśli nie mamy do tego właściwego sprzętu, lepiej powierzyć profesjonalnej firmie, co zapewni nam jakość i skuteczność tego zabiegu, wykluczając ryzyko popełnienia błędów. Należy też pamiętać o trafnym doborze zaprawy, aby była ona odpowiednia do potrzeb i podobnej troski należy wymagać od sprzedawcy oferującego nam zaprawiony materiał siewny. Z materiałem siewnym zawierającym środek ochrony roślin należy postępować podobnie, jak ze środkiem ochrony roślin. Należy go przechowywać poza dostępem osób niepowołanych, zwłaszcza dzieci, w chłodnym, suchym i dobrze wentylowanym pomieszczeniu w taki sposób, by nie dopuścić do przedostania się zaprawy nasiennej do cieków i zbiorników wodnych.
Jakość materiału siewnego / nasadzeniowego
- Co to jest rolnictwo zrównoważone?
- Wspólna Polityka Rolna – finansowanie
- Przewodnik rolnictwa zrównoważonego
- Zarządzanie gospodarstwem
- Zalety dobrego zarządzania gospodarstwem
- Strategia gospodarstwa
- Historia użytkowania gruntów
- Wyposażenie techniczne a charakter produkcji
- Doradztwo profesjonalne
- Rynki zaopatrzenia i zbytu
- Edukacja w zakresie produkcji i zarządzania
- Konieczność oceny ryzyka dla stanowisk pracy
- Planowanie działalności gospodarstwa
- Ryzyka dla działalności gospodarstwa
- Wpływ działań gospodarstwa na otoczenie i społeczność lokalną
- Zrównoważona produkcja gospodarstwa
- Gleba i klimat
- Budowanie żyzności gleby
- Płodozmian i zmianowanie
- Dobrostan zwierząt
- Systemy wspomagania decyzji
- Przeglądy i naprawy sprzętu mechanicznego
- Siew i sadzenie
- Korzyści z odpowiedniego siewu i sadzenia
- Zaopatrzenie w materiał siewny / nasadzeniowy
- Nie kwalifikowany materiał do siewu / sadzenia
- Jakość materiału siewnego / nasadzeniowego
- Terminy agrotechniczne
- Optymalizacja doboru roślin uprawnych i ich odmian
- Dobór odmian roślin a rynek zbytu
- Następstwo roślin
- Optymalne zagęszczenie roślin
- Rośliny modyfikowane genetycznie
- Uprawa lub obecność w uprawie roślin nietypowych
- Gatunki inwazyjne dla terenu Polski
- Zarządzanie glebą
- Zarządzanie substancjami odżywczymi
- Skuteczne zarządzanie substancjami odżywczymi
- Badanie gleby na zawartość makro- i mikroelementów, zawartość substancji organicznej oraz pH
- Regulacja pH gleby
- Ustalenie wysokości nawożenia mineralnego
- Bilans nawozowy
- Charakterystyka nawozów mineralnych i ich dostępność dla roślin
- Nawożenie dolistne
- Nawożenie precyzyjne
- Źródła pochodzenia nawozów
- Nawozy organiczne pochodzenia zwierzęcego
- Stosowanie nawozów odzwierzęcych
- Inne nawozy organiczne
- Magazynowanie i składowanie nawozów organicznych
- Stosowanie komunalnych osadów ściekowych
- Magazynowanie nawozów mineralnych
- Sposób stosowania nawozów
- Analiza ryzyka zanieczyszczenia wód, wpływu na otoczenie oraz konsumentów
- Profesjonalne doradztwo nawozowe
- Ochrona roślin
- Ochrona roślin to bezpieczne plony
- Integrowana Ochrona Roślin
- Źródła infekcji upraw
- Progi ekonomicznej szkodliwości agrofagów
- Zwalczanie agrofagów
- Systemy wspomagania decyzji w ochronie roślin
- Obniżona skuteczność działania środków ochrony roślin i powstawanie odporności agrofagów
- Stosowanie środków ochrony roślin z różnych grup chemicznych
- Ochrona bioróżnorodności na terenach chronionych chemicznie i wokół nich
- Dokumentowanie zasadności wykonania zabiegów ochrony roślin
- Miejsce i dokumentowanie zakupu środków ochrony roślin
- Zasady transportu środków ochrony roślin
- Zasady przechowywania środków ochrony roślin
- Środki ochrony roślin dopuszczone do stosowania
- Środki ochrony roślin zabronione prawem
- Nawozy lub stymulatory wzrostu będące nieformalnymi środkami ochrony roślin
- Prawidłowe stosowanie środków ochrony roślin
- Wykonanie zabiegu ochrony
- Pozostałości środków ochrony roślin w produktach rolniczych
- Środki ochrony indywidualnej i zdarzenia awaryjne
- Strefy buforowe
- Ochrona przed skażeniami miejscowymi
- Postępowanie z opróżnionymi opakowaniami po środkach ochrony roślin
- Zarządzanie wodą
- Plonotwórcze zarządzanie wodą
- Zatrzymywanie wody w krajobrazie rolniczym
- Źródła wody do nawadniania
- Zezwolenie wodno-prawne
- Woda do nawadniania – potencjalne zagrożenia
- Jakość wód wykorzystywanych do nawadniania
- Rzeczywiste zapotrzebowanie na wodę roślin zależnie od fazy rozwojowej, praktyczne potrzeby wodne upraw
- Optymalizacja zużycia wody
- Wybór systemu nawadniania i czasu jego uruchomienia
- Wykorzystanie wody deszczowej
- Uzdatnianie wody
- Akumulowanie wody w glebie zależnie od rodzaju profilu glebowego
- Parowanie z gleby i roślin
- Woda w glebie zamarzniętej lub zalanej
- Obszary gospodarstwa zagrożone spływem powierzchniowym
- Zapobieganie spływowi powierzchniowemu
- Strefy zazielenienia (zatrawione) zapobiegające spływowi powierzchniowemu
- Ścieki w gospodarstwie
- Zarządzanie wodą zanieczyszczoną środkami ochrony roślin, paliwem i nawozami
- Bioróżnorodność
- Żywe bogactwo środowiska
- Znaczenie bioróżnorodności dla funkcjonowania produkcji rolniczej
- Związki między integrowaną ochroną roślin a bioróżnorodnością
- Strefy ochronne (np. Natura 2000) oraz obszary chronione i ich otulina
- Siedliska zwierząt i roślin
- Odtwarzanie byłych i tworzenie nowych miejsc lęgowych/bytowych dla ptaków, małych ssaków, gadów, płazów, owadów i innych bezkręgowców
- Rezygnacja z użytkowania terenów wartościowych dla organizmów pożytecznych
- Zgodność z prawem likwidacji nieużytków i działania na rzecz bioróżnorodności
- Monitoring bioróżnorodności na terenie gospodarstwa
- Pozytywne i negatywne skutki obecności zidentyfikowanych zwierząt i roślin
- Profesjonalne doradztwo w zakresie ochrony środowiska i bioróżnorodności
- Utrzymanie / poprawa bioróżnorodności
- Chemizacja rolnictwa a ochrona bioróżnorodności (np. zapylaczy, organizmów wodnych, ptaków)
- Społeczność lokalna
- Zarządzanie gospodarstwem