Zasoby wód wykorzystywanych do nawodnień podlegają wielu procesom powodującym zmianę ich składu chemicznego w czasie. Na skład wody wpływają naturalne procesy klimatyczne, jak wielkość opadów, zamarzanie, parowanie, a także procesy biologiczne, jak np. zakwit glonów, który może być szkodliwy dla zdrowia ludzi i zwierząt. Największy wpływ na jakość wody słodkiej w ciekach i w gruncie ma gospodarka człowieka, a w przypadku rolnictwa będzie to sposób składowania nawozów organicznych i mineralnych, dobór dawek, terminów i sposobu nawożenia, ochrony roślin i nawodnienia, a także sposób gromadzenia, nautralizacji i odprowadzenia ścieków i innych wód, w tym popłuczyn z mycia zbiorników i urządzeń do aplikacji nawozów i ŚOR. Bardzo trudno jest realnie skalkulować ryzyko dla jakości wody używanej do nawodnień, dlatego też zaleca się przeprowadzanie badań składu wody, zwłaszcza wód powierzchniowych, które z powodu bliskości pól, otwartego charakteru lustra wody oraz bezpośredniego oddziaływania wysokich temperatur podlegają bardzo szybkim zmianom składu chemicznego i stanu biologicznego. Nieszczelne zbiorniki i instalacje ściekowe w gospodarstwie mogą sprzyjać przemieszczaniu się do wód bakterii chorobotwórczych, np. bakterii Escherichia coli. Wykorzystanie skażonej biologicznie wody, zwłaszcza w okresie przed zbiorem roślin zielonych lub owoców, może spowodować wystąpienie chorób zakaźnych zarówno u osób zbierających plony jak i u konsumentów, zwłaszcza na plantacjach roślin, które nie są myte przed sprzedażą. Istnieje również ryzyko zatrucia toksynami w wyniku skażenia plonów wodą pochodzącą ze zbiorników, w których zakwitły sinice. Toksyny wydzielane przez niektóre szczepy sinic mogą powodować u ludzi podrażnienia skóry, uszkodzenie nerek i wątroby, aż po porażenie mięśni. Zagrożeniem może być zbyt wysoka zawartość w wodzie składników mineralnych pochodzenia naturalnego lub obecnych w niej wskutek działalności człowieka, które kumulując się w roślinach lub glebie mogą prowadzić do pogorszenia jakości plonu lub nawet długotrwałego pogorszenia żyzności gleby.
Woda do nawadniania – potencjalne zagrożenia
- Co to jest rolnictwo zrównoważone?
- Wspólna Polityka Rolna – finansowanie
- Przewodnik rolnictwa zrównoważonego
- Zarządzanie gospodarstwem
- Zalety dobrego zarządzania gospodarstwem
- Strategia gospodarstwa
- Historia użytkowania gruntów
- Wyposażenie techniczne a charakter produkcji
- Doradztwo profesjonalne
- Rynki zaopatrzenia i zbytu
- Edukacja w zakresie produkcji i zarządzania
- Konieczność oceny ryzyka dla stanowisk pracy
- Planowanie działalności gospodarstwa
- Ryzyka dla działalności gospodarstwa
- Wpływ działań gospodarstwa na otoczenie i społeczność lokalną
- Zrównoważona produkcja gospodarstwa
- Gleba i klimat
- Budowanie żyzności gleby
- Płodozmian i zmianowanie
- Dobrostan zwierząt
- Systemy wspomagania decyzji
- Przeglądy i naprawy sprzętu mechanicznego
- Siew i sadzenie
- Korzyści z odpowiedniego siewu i sadzenia
- Zaopatrzenie w materiał siewny / nasadzeniowy
- Nie kwalifikowany materiał do siewu / sadzenia
- Jakość materiału siewnego / nasadzeniowego
- Terminy agrotechniczne
- Optymalizacja doboru roślin uprawnych i ich odmian
- Dobór odmian roślin a rynek zbytu
- Następstwo roślin
- Optymalne zagęszczenie roślin
- Rośliny modyfikowane genetycznie
- Uprawa lub obecność w uprawie roślin nietypowych
- Gatunki inwazyjne dla terenu Polski
- Zarządzanie glebą
- Zarządzanie substancjami odżywczymi
- Skuteczne zarządzanie substancjami odżywczymi
- Badanie gleby na zawartość makro- i mikroelementów, zawartość substancji organicznej oraz pH
- Regulacja pH gleby
- Ustalenie wysokości nawożenia mineralnego
- Bilans nawozowy
- Charakterystyka nawozów mineralnych i ich dostępność dla roślin
- Nawożenie dolistne
- Nawożenie precyzyjne
- Źródła pochodzenia nawozów
- Nawozy organiczne pochodzenia zwierzęcego
- Stosowanie nawozów odzwierzęcych
- Inne nawozy organiczne
- Magazynowanie i składowanie nawozów organicznych
- Stosowanie komunalnych osadów ściekowych
- Magazynowanie nawozów mineralnych
- Sposób stosowania nawozów
- Analiza ryzyka zanieczyszczenia wód, wpływu na otoczenie oraz konsumentów
- Profesjonalne doradztwo nawozowe
- Ochrona roślin
- Ochrona roślin to bezpieczne plony
- Integrowana Ochrona Roślin
- Źródła infekcji upraw
- Progi ekonomicznej szkodliwości agrofagów
- Zwalczanie agrofagów
- Systemy wspomagania decyzji w ochronie roślin
- Obniżona skuteczność działania środków ochrony roślin i powstawanie odporności agrofagów
- Stosowanie środków ochrony roślin z różnych grup chemicznych
- Ochrona bioróżnorodności na terenach chronionych chemicznie i wokół nich
- Dokumentowanie zasadności wykonania zabiegów ochrony roślin
- Miejsce i dokumentowanie zakupu środków ochrony roślin
- Zasady transportu środków ochrony roślin
- Zasady przechowywania środków ochrony roślin
- Środki ochrony roślin dopuszczone do stosowania
- Środki ochrony roślin zabronione prawem
- Nawozy lub stymulatory wzrostu będące nieformalnymi środkami ochrony roślin
- Prawidłowe stosowanie środków ochrony roślin
- Wykonanie zabiegu ochrony
- Pozostałości środków ochrony roślin w produktach rolniczych
- Środki ochrony indywidualnej i zdarzenia awaryjne
- Strefy buforowe
- Ochrona przed skażeniami miejscowymi
- Postępowanie z opróżnionymi opakowaniami po środkach ochrony roślin
- Zarządzanie wodą
- Plonotwórcze zarządzanie wodą
- Zatrzymywanie wody w krajobrazie rolniczym
- Źródła wody do nawadniania
- Zezwolenie wodno-prawne
- Woda do nawadniania – potencjalne zagrożenia
- Jakość wód wykorzystywanych do nawadniania
- Rzeczywiste zapotrzebowanie na wodę roślin zależnie od fazy rozwojowej, praktyczne potrzeby wodne upraw
- Optymalizacja zużycia wody
- Wybór systemu nawadniania i czasu jego uruchomienia
- Wykorzystanie wody deszczowej
- Uzdatnianie wody
- Akumulowanie wody w glebie zależnie od rodzaju profilu glebowego
- Parowanie z gleby i roślin
- Woda w glebie zamarzniętej lub zalanej
- Obszary gospodarstwa zagrożone spływem powierzchniowym
- Zapobieganie spływowi powierzchniowemu
- Strefy zazielenienia (zatrawione) zapobiegające spływowi powierzchniowemu
- Ścieki w gospodarstwie
- Zarządzanie wodą zanieczyszczoną środkami ochrony roślin, paliwem i nawozami
- Bioróżnorodność
- Żywe bogactwo środowiska
- Znaczenie bioróżnorodności dla funkcjonowania produkcji rolniczej
- Związki między integrowaną ochroną roślin a bioróżnorodnością
- Strefy ochronne (np. Natura 2000) oraz obszary chronione i ich otulina
- Siedliska zwierząt i roślin
- Odtwarzanie byłych i tworzenie nowych miejsc lęgowych/bytowych dla ptaków, małych ssaków, gadów, płazów, owadów i innych bezkręgowców
- Rezygnacja z użytkowania terenów wartościowych dla organizmów pożytecznych
- Zgodność z prawem likwidacji nieużytków i działania na rzecz bioróżnorodności
- Monitoring bioróżnorodności na terenie gospodarstwa
- Pozytywne i negatywne skutki obecności zidentyfikowanych zwierząt i roślin
- Profesjonalne doradztwo w zakresie ochrony środowiska i bioróżnorodności
- Utrzymanie / poprawa bioróżnorodności
- Chemizacja rolnictwa a ochrona bioróżnorodności (np. zapylaczy, organizmów wodnych, ptaków)
- Społeczność lokalna
- Zarządzanie gospodarstwem