Trouw Nutrition dołącza do Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności

W marcu 2024 roku nowym członkiem Stowarzyszenia została firma Trouw Nutrition Polska, która specjalizuje się w opracowywaniu innowacyjnych rozwiązań żywieniowych w zakresie hodowli zdrowych zwierząt gospodarskich.

Trouw Nutrition, jako część grupy Nutreco, rozwija zrównoważony system produkcji żywności w oparciu o rozbudowaną sieć własnych ośrodków badawczych, których zadaniem jest dokładnie ocenianie i nieustannie testowane dostarczanych rozwiązań, aby wspierać hodowców w rozwiązywaniu bieżących wyzwań współczesnego rolnictwa. Firma prowadzi ponad 70 globalnych badań badawczo-rozwojowych rocznie. Dotyczą one nowych substancji, ich działania, właściwości składników produktów i metabolizmu zwierząt. Obiekty badawcze i sieć ferm walidacyjnych obejmuje cały świat, co umożliwia realizację badań w różnych warunkach środowiskowych. Wszystkie badania spełniają najwyższe standardy przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt.

Od lat rozwijamy zrównoważony system produkcji żywności, a naszym priorytetem jest wspieranie naszych klientów w sposób efektywny i zrównoważony. Nasza strategia „Feeding the Future” koncentruje się wokół wyzwań związanych ze stale rosnącą populacją Ziemi, która do 2050 roku osiągnie niemal 10 miliardów ludzi. Oznacza to, że rolnictwo będzie musiało produkować o 70% więcej żywności niż obecnie. Często zapominamy jednak, że wzrost liczby ludności oznacza także rosnącą liczbę zwierząt gospodarskich i towarzyszących, które również trzeba wyżywić.

– mówi Marcin Galiński, Prezes Zarządu Trouw Nutrition Polska.

Te globalne zjawiska wymagają od całego sektora rolno-spożywczego zmian w sposobie funkcjonowania. Trouw Nutrition koncentruje swoje wysiłki na wsparciu producentów mleka, jaj i mięsa w kierunku systemu rolnictwa, który wykorzystuje ziemię i zasoby w sposób bardziej zrównoważony. Firma, jest obecna na wszystkich etapach łańcucha produkcji żywności, w tym żywieniu zwierząt, zrównoważonej produkcji zwierzęcej, przetwórstwie i dystrybucji.

Zrównoważone gospodarstwo rolne to miejsce, gdzie żywienie zwierząt odgrywa kluczową rolę. Prawidłowe żywienie zwierząt przyczynia się do wzrostu odporności zwierząt i zapewnia im optymalne składniki odżywcze, których potrzebują, aby żyć zdrowo i wydajnie. To, w jaki sposób zwierzęta są żywione i jakie warunki bytowania mają zapewnione od pierwszego dnia życia, ma wpływ na ich zdrowie, dobrostan oraz jakość produkcji.

– mówi Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności.

Polskie Stowarzyszenie Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności jest niekomercyjną inicjatywą grupy firm i osób reprezentujących różne branże łańcucha odpowiedzialności za żywność. Stowarzyszenie podejmuje szereg działań na rzecz promocji, edukacji i współpracy w obszarze zrównoważonego rolnictwa i żywności w Polsce. W 2024 roku Stowarzyszenie obchodzi 10. rocznicę powstania.