30 lat Farm Frites Poland Dwa

29 czerwca 2023 r. gościliśmy w Bobrownikach na Pomorzu, gdzie z okazji obchodów 30-lecia Farm Frites Poland Dwa odbyła się konferencja poświęcona przyszłości rolnictwa w Polsce.

Farm Frites Poland Dwa to gospodarstwo pilotażowe i jednocześnie siostrzana firma Farm Fites Poland SA. Gośćmi wydarzenia byli przedstawiciele samorządu lokalnego, uczelni wyższych, dostawców i klientów firmy, którzy od trzech dekad towarzyszą rozwojowi Farm Frites Poland. Jednym z elementów spotkania była część polowa, podczas której uczestnicy mieli okazję obejrzeć gospodarstwo oraz pola kwitnących ziemniaków.

Kiedy na początku lat 90. XX wieku, szukaliśmy miejsca na budowę fabryki frytek w Polsce, okazało się, że to właśnie warunki glebowe i klimatyczne na Pomorzu Środkowym są optymalne do rozwijania upraw ziemniaków.

– mówił podczas wystąpienia Adam Klasa, Prezes Zarządu Farm Frites Poland Dwa.

Już w 2004 roku, jako pierwsze gospodarstwo ziemniaczane w Polsce, otrzymaliśmy certyfikat GlobalG.A.P. (wówczas EUREPGAP), a w 2008 roku farma stała się flagowym gospodarstwem McDonald’s wchodząc do światowego programu McDonald’s Flagship Farm.

– podkreślał Jarosław Wańkowicz, Członek Zarządu Farm Frites Poland Dwa i Przewodniczący Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności.

Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności, opowiadała o ewolucji oczekiwań i wzroście świadomości konsumentów w odniesieniu do roli żywności w ich życiu, w tym ochrony klimatu i środowiska. Jak wskazywała, koszty i stosunek jakości do ceny stają się coraz ważniejsze, przy jednoczesnej potrzebie transparentnej informacji na temat wpływu produkcji żywności na środowisko i klimat.

Inwestycja w zrównoważony rozwój firm i koncentracja na zrównoważone surowce to nowy czynnik determinujący konkurencyjność firm i dostęp do konsumentów. Dla biznesu jest to ogromna szansa na wiarygodne, transparentne budowanie wartościowych łańcuchów dostaw, pozycjonowanie się na liderów, którzy stosują nowoczesne metody zarządzania. Dla środowiska i ludzi to również szansa na stworzenie zrównoważonego systemu żywnościowego.

– mówiła Małgorzata Bojańczyk.

W perspektywie długoterminowej zrównoważone rolnictwo pozwala na wzmocnienie odporności sektora rolnego i zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego oraz na identyfikowanie żywności z wiarygodnych źródeł.

Konferencję zakończyła debata nt. przyszłości uprawy ziemniaków w Polsce, z udziałem:

  • Pawła Kaczmarka, Top Farms Wielkopolska
  • Tomasza Kurpiewskiego, McDonald’s Polska
  • dr inż. Jacka Skudlarskiego, SGGW,
  • Radosława Ogrodnika, Procam Polska
  • Karola Piekutowskiego, Farm Frites Poland Dwa
  • Jarosława Wańkowicza, Farm Frites Poland Dwa

Gospodarstwo Farm Frites Poland Dwa powstało w 1993 roku w Bobrownikach, kiedy niderlandzkie firmy Farm Frites B.V. oraz AVIKO B.V. połączyły siły dla wspólnej inwestycji w Polsce, jaką była budowa fabryki produkującej frytki w Lęborku. Obecnie Farm Frites Poland Dwa Sp. z o.o. gospodaruje na powierzchni ok. 2,5 tys. hektarów i zatrudnia około 60 osób. Jest w gronie największych i najbardziej nowoczesnych gospodarstw rolnych w Polsce. Niezmiennie też pozostaje liderem dostaw ziemniaków do produkcji frytek, placków i płatków ziemniaczanych dla siostrzanej firmy, Farm Frites Poland w Lęborku.