18 listopada odbyła się internetowa debata „Zielona transformacja polskiego rolnictwa” zorganizowana przez Instytut Badań nad Gospodarką Rynkową oraz Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce. Podczas wydarzenia Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” reprezentowała Małgorzata Bojańczyk.
Debata spotkała się z dużym zainteresowaniem – w ciągu 2 tygodni od transmisji na żywo zapis wydarzenia obejrzało 2,7 tys. osób. Uczestnicy spotkania dyskutowali o roli Wspólnej Polityki Rolnej i znaczeniu Europejskiego Zielonego Ładu dla zmian polskiego rolnictwa w kierunku zrównoważonej produkcji żywności.
Uczestnicy debaty:
- Janusz Wojciechowski, Komisarz UE ds. rolnictwa,
- Małgorzata Bojańczyk, dyrektor, Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”,
- Bartosz Urbaniak, szef Bankowości Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę,
- Miłosz Szymański, redaktor podcastu „Głos Kongresu Obywatelskiego” (moderator debaty).
Finalizujemy największą od 30 lat reformę wspólnej polityki rolnej, której założenia zostały przygotowane w dalece innej sytuacji, niż tej którą mamy dzisiaj. Założenia Europejskiego Zielonego Ładu powstawały w momencie, kiedy głównym wyzwaniem dla rolnictwa były kwestie klimatycznie i ochrony środowiska. Są one cały czas ważne. Jednak do tych wyzwań doszły czynniki, które stworzyły dwa potężna wyzwania – pierwszym była pandemia, drugim jest rosyjska agresja na Ukrainę.
– mówił w trakcje spotkania Janusz Wojciechowski
Obecnie jesteśmy na etapie wprowadzania Krajowych Planów Strategicznych. W tej chwili 13 narodowych planów strategicznych zostało już zaakceptowanych. Polska znalazła się w pierwszej grupie 7 krajów, których plany zostały przyjęte już w sierpniu 2022 r. Dlatego, w zasadzie, jeśli mówimy o zielnej transformacji rolnictwa, to powinniśmy patrzeć na to, co jest w Planie Strategicznym. Moim zdaniem Polska ma bardzo dobry Pan Strategiczny, a w niektórych elementach, nawet bardzo dobry.
– podkreślał Komisarz Wojciechowski
Rolnictwo zrównoważone stawia na jakość. Na rynku funkcjonuje wiele przedsiębiorstw, które wdrożyły zasady rolnictwa zrównoważonego i zaczęły stosować systemy certyfikacji, jeszcze zanim pojawiła się koncepcja Europejskiego Zielonego Ładu. Między innymi dlatego żywność zrównoważona wcale nie musi być droższa od tej będącej wynikiem produkcji intensywnej. Co więcej, rolnictwo zrównoważone stawia na skracanie łańcuchów dostaw i współpracę z polskimi rolnikami, co pomaga w tym, aby żywność miała wysoką jakość, aby ograniczać ślad węglowy i zapewniać bezpieczeństwo żywnościowe.
– mówiła Małgorzata Bojańczyk.
Spotkanie było częścią dyskusji związanej z publikacją „Zielona transformacja polskiego rolnictwa – sens, filozofia i drogi do celu”, którego Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” jest partnerem. Publikacja zgromadziła blisko 30 ekspertów, którzy w swoich tekstach podjęli próbę odpowiedzenia na najważniejsze pytania związane ze zmianami dotyczącymi produkcji rolnej w Polsce.