Czy chemikalia mogą być bezpieczne, zrównoważone i cyrkularne?

Kolejne spotkanie eksperckie Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności poświęcone zostało cyrkularnemu podejściu do produkcji i stosowania chemikaliów w rolnictwie.

Gospodarzem spotkania była firma BASF, a prowadzącymi wykład były dr inż. Anna Zalewska, Advocacy Manager oraz Kinga Świerad, Advocacy Specialist w BASF Polska. W trakcie prezentacji i dyskusji omawialiśmy model Gospodarki Obiegu Zamkniętego i uwarunkowania wdrażania cyrkularności w sektorze agro-food. Jak wskazywała dr. Zalewska GOZ nie należy już traktować jedynie jako koncepcji, ale jako globalny model gospodarczy, a rolnictwo obok budownictwa, transportu i produkcji stanowi jeden z czterech segmentów, który posiada największy potencjał wzrostu cyrkularności.

Jednym z założeń Gospodarki Obiegu Zamkniętego jest uniezależnienie wzrostu gospodarczego od zużycia zasobów i ze swojego założenia ten typ gospodarki jest regeneratywny. Dążymy w nim m.in. do recyklingu i odzysku zasobów wszędzie tam gdzie jest to możliwe, w tym do odpowiedniego wykorzystania nowych technologii, w tym takich jak np. technologia recyklingu chemicznego lub organicznego. Recykling chemiczny daje nam możliwość przekształcania odpadów z tworzyw sztucznych poprzez zmianę ich struktury chemicznej i przekształcenie ich w substancje, które mogą zostać ponownie wykorzystane jako surowce do produkcji.

– wskazywała dr inż. Anna Zalewska.

Przechodzenie na rozwiązania zamkniętego obiegu gospodarki jest konieczne ponieważ rolnictwo zajmuje połowę nadającej się do zamieszkania powierzchni naszej planety i odpowiada za jedną trzecią globalnych emisji gazów cieplarnianych. W kontekście wzrostu zapotrzebowania na żywność na świecie do roku 2025 o 25-56% ważne jest podejmowanie działań na rzecz promowania i wykorzystania żywności z niskim śladem węglowym, ograniczenia marnowania żywności oraz wspierania rolnictwa regeneratywnego, które pozwala dłużej wykorzystywać te same obszary uprawne.

W trakcie prowadzenia działalności rolniczej, często w sposób niezamierzony, powstają również różnego rodzaju pozostałości poprodukcyjne. Odpady te warto, zarówno ze względów ekonomicznych jak i ochrony środowiska, poddać recyklingowi. Szczególnym rodzajem recyklingu jest recykling organiczny. Materiał roślinny, tam gdzie jest to możliwe, powinien być z zasady zagospodarowywany w miejscu jego powstawania. Bardzo istotnymi pod względem środowiskowym są również poprodukcyjne pozostałości nienaturalne, jak tworzywa sztuczne, opakowania czy popłuczyny rolnicze z oprysków, które należy poddać recyklingowi tworząc zamknięty cykl obiegu materii i energii w środowisku – bardzo pożądany dla zrównoważenia rolnictwa.

– podsumowała Kinga Świerad.

Celem spotkań eksperckich Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności jest wymiana wiedzy i dzielenie się dobrymi praktykami w zakresie wdrażania założeń zrównoważenia w sektorze agro-food. Spotkania skierowane są do członków naszego Stowarzyszenia i odbywają się kilka razy w roku.