W lipcu 2024 roku do grona członków Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności dołączyła firma Agrifirm Polska, będąca częścią Royal Agrifirm Group. Przedsiębiorstwo na rynku niderlandzkim w działa w modelu spółdzielczym, reprezentując w 16 krajach na świecie blisko 17 tys. rolników i hodowców.
Agrifirm działa w Polsce od ponad 25 lat i posiada zakłady produkcyjne zlokalizowane w Szamotułach, Topoli Wielkiej, Płośnicy oraz Bedlnie Radzyńskim. Firma jest dostawcą produktów i usług w obszarze hodowli zwierząt. Oferuje programy żywieniowe będące wynikiem własnych prac badawczo-rozwojowych, w skład których wchodzą pełnoporcjowe i uzupełniające mieszanki paszowe, premiksy, minerały dla bydła, drobiu i trzody chlewnej oraz rozwiązania dedykowane żywieniu młodych zwierząt, w tym innowacyjne dodatki paszowe.
Innowacje są bardzo ważną częścią naszej strategii. Są niezbędne dla rozwoju i poprawy wyników ekonomicznych gospodarstw oraz zmniejszania wpływu rolnictwa na środowisko. Dlatego realizując naszą strategię badań i rozwoju, zawsze badamy, jak nowe rozwiązania mogą wpływać na poprawę wyników biznesowych naszych klientów, ale także w jaki sposób przyczyniają się do zrównoważonego rozwoju i wywierania pozytywnego wpływu. Pozwala to nam uzyskiwać coraz lepsze wyniki ekonomiczne przy jednoczesnej dbałości o dobrostan zwierząt.
– mówi Janusz Pacyna, Prezes Zarządu Agrifirm Polska.
Doświadczenie Agrifirm umożliwia oferowanie rolnikom i hodowcom profesjonalnego doradztwa żywieniowego oraz udzielania wsparcia w zakresie codziennego funkcjonowania gospodarstwa. Rozbudowana sieć specjalistów ds. żywienia Agrifirm zajmuje się dostarczaniem informacji dotyczących żywienia zwierząt gospodarskich, wsparciem w zakresie doboru indywidualnych planów żywieniowych dopasowanych do potrzeb hodowli oraz doradztwem dotyczącym wdrażania innowacji usprawniających organizację prac oraz podnoszących efektywność hodowli. Jest to możliwe dzięki własnemu zapleczu badawczo-rozwojowemu, w tym centrum innowacji firmy w Niderlandach, obejmującym sieć własnych laboratoriów oraz ferm eksperymentalnych i hodowlanych.
Właściwe żywienie przekłada się bezpośrednio na stan zdrowia i jakość życia zwierząt hodowlanych. Dlatego stanowi najważniejszy element produkcji zwierzęcej, ponieważ prawidłowo zbilansowane dawki pokarmu pomagają w regulacji wszystkich procesów w organizmie. Zapewnienie odpowiednich warunków bytowania zwierzętom przekłada się także na jakość końcowych produktów konsumpcyjnych, a w efekcie na nasze zdrowie jako konsumentów.
– podkreśla Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności.
Polskie Stowarzyszenie Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności jest niekomercyjną inicjatywą grupy firm i osób reprezentujących różne branże łańcucha odpowiedzialności za żywność. Stowarzyszenie podejmuje szereg działań na rzecz promocji, edukacji i współpracy w obszarze zrównoważonego rolnictwa i żywności w Polsce. W 2024 roku Stowarzyszenie obchodzi 10. rocznicę powstania.