Zrównoważone rolnictwo i żywność na Europejskim Kongresie Gospodarczym

24-26 kwietnia 2023 roku w Katowicach odbędzie się XV Europejski Kongres Gospodarczy (EEC). Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” jest partnerem sesji „Od pola do stołu” poświęconego drodze do zrównoważonych systemów żywnościowych.

ECC to największa impreza biznesowa w Europie Centralnej. Tegoroczna edycja potrwa aż 3 dni i obejmie dyskusje na kluczowe tematy, w których zostaną poruszone najnowsze trendy i tendencje kształtujące gospodarkę i jej perspektywy w zmiennym, trudnym dla biznesu otoczeniu geopolitycznym i makroekonomicznym.

Jesteśmy partnerem sesji „Od pola do stołu – na drodze do zrównoważonych systemów żywnościowych”. Tematem naszego wystąpienia będą m.in. kwestie strategii UE i plany krajowe, w tym wymogi i koszty dostosowania technologicznego producentów żywności do zrównoważonego modelu produkcji. Omówimy rodzaje i skalę inwestycji niezbędne dla sprostania wymaganiom strategii „Od pola do stołu” oraz znaczenie transferu wiedzy w zakresie zrównoważenia. Zaplanowaliśmy rozmowę o zmianach w modelach produkcji i dystrybucji, których celem jest redukcja strat żywności, ograniczenie jej marnowania oraz zużycia zasobów potrzebnych do wytworzenia niewykorzystanych produktów żywnościowych. Podkreślimy rolę samowystarczalności, która staje się coraz istotniejszym elementem bezpieczeństwa żywnościowego. Podczas wydarzenia Stowarzyszenie reprezentować będzie Małgorzata Bojańczyk.

Organizatorzy przygotowali dla uczestników ponad 160 debat, paneli i spotkań. Gośćmi Europejskiego Kongresu Gospodarczego będą m.in.

  • Johannes Hahn, Komisarz UE ds. budżetu i administracji
  • Maroš Šefčovič, Wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej
  • Waldemar Buda, Minister Rozwoju i Technologii
  • Petro Poroszenko, Prezydent Ukrainy w latach 2014-2019

Sesje Europejskiego Kongresu Gospodarczego będą transmitowane online na stronie wydarzenia w dniach trwania konferencji.