Zrównoważone rolnictwo i produkcja żywności na SES 2023

Już 22 i 23 maja w Warszawie odbędzie się IX edycja Sustainable Economy Summit, konferencji dedykowanej przedsiębiorstwom wdrażającym oraz realizującym cele zrównoważonego rozwoju. Polskie Stowarzyszenie Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności jest partnerem wydarzenia.

Pierwszego dnia konferencji organizatorzy zaplanowali panel dyskusyjny dedykowany kwestiom zrównoważenia produkcji rolno-spożywczej pt. „Zrównoważone rolnictwo i produkcja żywności” podczas której uczestnicy będą rozmawiać o znaczeniu najnowszych rozwiązań technologicznych dla przeciwdziałania problemom związanym z zapewnieniem wystarczającej ilości pożywienia mieszkańcom Ziemi.

Podczas obrad omawiana będzie rola producentów nawozów w redukcji negatywnego wpływu globalnego ocieplenia na produkcję rolną i zagrożeń wynikających ze zmian klimatycznych. Ponadto przedmiotem dyskusji będą zrównoważone trendy konsumenckie w zakresie produkcji żywności, w tym sposoby na istotne zmniejszenie ilości marnowanej żywności w procesie produkcji, dystrybucji, sprzedaży czy konsumpcji. Elementem debaty będzie próba odpowiedzi na pytanie w jaki sposób rozwój technologii i innowacji przyjaznych środowisku w największych przedsiębiorstwach spożywczych może działać na rzecz ochrony środowiska.

W wydarzeniu wezmą udział firmy członkowskie naszego Stowarzyszenia. Szczegółowy program wydarzenia dostępny jest na tej stronie.

Konferencja skierowana jest do firm wdrażających oraz realizujących cele zrównoważonego rozwoju, reprezentujących różne sektory gospodarki. Jej celem jest promowanie idei zrównoważonego rozwoju oraz odpowiedzialnego biznesu. Zwieńczeniem wydarzenia jest uroczysta gala wręczenia nagród ,,Diamentów Sustainable Economy”.