Już 11 czerwca 2024 roku w Warszawie odbędzie się trzecia edycja warsztatów WE Lead Food organizowana w ramach programu Europejskiej Wspólnoty Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności – EIT Food. Polskie Stowarzyszenie Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności jest partnerem inicjatywy.
Spotkania WE Lead Food organizowane są w kilku krajach Europy, a w Polsce odbywają się już po raz trzeci. Ich organizatorem jest Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk, parter strategiczny sieci EIT Food. Celem projektu jest stworzenie kobietom ze zrównoważonego sektora żywności przestrzeni do współpracy, rozwoju i wzajemnej inspiracji.
Celem naszych warsztatowych spotkań jest budowa międzynarodowej społeczności wspierających się liderek, które prowadzą działania na rzecz zdrowego, bezpiecznego i zrównoważonego systemu żywności. Dajemy głos ekspertkom, które są otwarte na współpracę i gotowe do dzielenia się z innymi swoją wiedzą, doświadczeniem i wyzwaniami.
– mówi Iwona Kieda, koordynatorka projektu WE Lead Food w Polsce.
W programie warsztatów znalazły się sesje: panelowa, treningowa i networkingowa poświęcone kobiecej przedsiębiorczości, ich motywacjom i wyzwaniom. Podczas wydarzenia przedstawione zostaną inspirujące historie kobiet, które z powodzeniem spełniają się w roli liderek w swoich organizacjach i które od lat kształtują pozytywne zmiany w sektorze żywności. Wśród nich znalazły się m.in. Agnieszka Ziółek – CEO marki wegańskiego obuwia Agazi, Monika Gaszyńska – założycielka start-upu SERio z roślinnymi alternatywami sera oraz dr hab. Monika Stanny – dyrektorka Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN.
W tym roku do współpracy zaprosiłyśmy instytucje i organizacje, które w swojej misji priorytetowo traktują rolę kobiet w transformacji systemu żywnościowego, m.in. przez wspieranie ich przedsiębiorczości i przywództwa: Sieć Przedsiębiorczych Kobiet, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN oraz Polskie Stowarzyszenie Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności.
– dodaje Justyna Banasiak, organizatorka wydarzenia z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN.
Warsztaty są bezpłatne, jednak liczba miejsc jest ograniczona i organizatorzy wymagają wcześniejszych zapisów – formularz rejestracji dostępny jest na tej stronie. Szkolenie jest częścią projektu #WELeadFood finansowanego przez Europejską Wspólnotę Wiedzy i Innowacji w obszarze Żywności (EIT Food). Serdecznie zapraszamy do udziału!