Transport środków ochrony roślin jest zagadnieniem przygotowawczym, nie związanym ściśle z produkcją polową. Wymaga dużej ostrożności, gdyż jest pierwszym ogniwem w łańcuchu wszystkich operacji i czynności związanych ze stosowaniem środków ochrony roślin, w trakcie których mogą powstawać skażenia miejscowe (punktowe). Przewóz środków ochrony roślin po drogach publicznych musi być zaplanowany i przeprowadzony z troską o bezpieczeństwo towarów, ludzi oraz środowiska. Dlatego szczególne znaczenie ma wiedza o zasadach transportu, zaplanowanie zabezpieczenia ładunku oraz przygotowanie na sytuacje awaryjne. W wypadku transportu przez podmioty gospodarcze jest konieczne przeszkolenie transportującego z zasad ADR oraz prowadzenie odpowiedniej dokumentacji. Przy przewożeniu większych ilości preparatów (ponad 200 kg) na znaczne odległości (ponad 100 km) należy skorzystać ze specjalistycznego transportu dystrybutora. Mniejsze ilości mogą być przewożone własnym transportem z zachowaniem szczególnych środków ostrożności. W czasie transportu środki ochrony roślin powinny być dodatkowo zapakowane w oddzielnym, odpowiednio szczelnym, zamykanym pojemniku. Tych opakowań nie wolno używać do innych celów. Konieczne jest umocowanie pojemnika na środki ochrony roślin tak, żeby się nie przesuwał i nie obijał w czasie transportu. Zabezpieczenie ma na celu zmniejszenie ryzyka uszkodzenia opakowania i rozsypania lub rozlania produktu, prowadzącego do skażenia pojazdu. W przestrzeni ładunkowej ze środkami ochrony roślin nie wolno przewozić ludzi, zwierząt, żywności, pasz, ani płodów rolnych. Po rozładunku towaru należy sprawdzić stan opakowań oraz czy w przestrzeni ładunkowej nie ma śladów rozlanych lub rozsypanych preparatów. W wypadku likwidacji rozlanych lub rozsypanych środków ochrony roślin należy stosować odzież ochronną (kombinezon, rękawice, obuwie gumowe, maskę, okulary).
Zasady transportu środków ochrony roślin
- Co to jest rolnictwo zrównoważone?
- Wspólna Polityka Rolna – finansowanie
- Przewodnik rolnictwa zrównoważonego
- Zarządzanie gospodarstwem
- Zalety dobrego zarządzania gospodarstwem
- Strategia gospodarstwa
- Historia użytkowania gruntów
- Wyposażenie techniczne a charakter produkcji
- Doradztwo profesjonalne
- Rynki zaopatrzenia i zbytu
- Edukacja w zakresie produkcji i zarządzania
- Konieczność oceny ryzyka dla stanowisk pracy
- Planowanie działalności gospodarstwa
- Ryzyka dla działalności gospodarstwa
- Wpływ działań gospodarstwa na otoczenie i społeczność lokalną
- Zrównoważona produkcja gospodarstwa
- Gleba i klimat
- Budowanie żyzności gleby
- Płodozmian i zmianowanie
- Dobrostan zwierząt
- Systemy wspomagania decyzji
- Przeglądy i naprawy sprzętu mechanicznego
- Siew i sadzenie
- Korzyści z odpowiedniego siewu i sadzenia
- Zaopatrzenie w materiał siewny / nasadzeniowy
- Nie kwalifikowany materiał do siewu / sadzenia
- Jakość materiału siewnego / nasadzeniowego
- Terminy agrotechniczne
- Optymalizacja doboru roślin uprawnych i ich odmian
- Dobór odmian roślin a rynek zbytu
- Następstwo roślin
- Optymalne zagęszczenie roślin
- Rośliny modyfikowane genetycznie
- Uprawa lub obecność w uprawie roślin nietypowych
- Gatunki inwazyjne dla terenu Polski
- Zarządzanie glebą
- Zarządzanie substancjami odżywczymi
- Skuteczne zarządzanie substancjami odżywczymi
- Badanie gleby na zawartość makro- i mikroelementów, zawartość substancji organicznej oraz pH
- Regulacja pH gleby
- Ustalenie wysokości nawożenia mineralnego
- Bilans nawozowy
- Charakterystyka nawozów mineralnych i ich dostępność dla roślin
- Nawożenie dolistne
- Nawożenie precyzyjne
- Źródła pochodzenia nawozów
- Nawozy organiczne pochodzenia zwierzęcego
- Stosowanie nawozów odzwierzęcych
- Inne nawozy organiczne
- Magazynowanie i składowanie nawozów organicznych
- Stosowanie komunalnych osadów ściekowych
- Magazynowanie nawozów mineralnych
- Sposób stosowania nawozów
- Analiza ryzyka zanieczyszczenia wód, wpływu na otoczenie oraz konsumentów
- Profesjonalne doradztwo nawozowe
- Ochrona roślin
- Ochrona roślin to bezpieczne plony
- Integrowana Ochrona Roślin
- Źródła infekcji upraw
- Progi ekonomicznej szkodliwości agrofagów
- Zwalczanie agrofagów
- Systemy wspomagania decyzji w ochronie roślin
- Obniżona skuteczność działania środków ochrony roślin i powstawanie odporności agrofagów
- Stosowanie środków ochrony roślin z różnych grup chemicznych
- Ochrona bioróżnorodności na terenach chronionych chemicznie i wokół nich
- Dokumentowanie zasadności wykonania zabiegów ochrony roślin
- Miejsce i dokumentowanie zakupu środków ochrony roślin
- Zasady transportu środków ochrony roślin
- Zasady przechowywania środków ochrony roślin
- Środki ochrony roślin dopuszczone do stosowania
- Środki ochrony roślin zabronione prawem
- Nawozy lub stymulatory wzrostu będące nieformalnymi środkami ochrony roślin
- Prawidłowe stosowanie środków ochrony roślin
- Wykonanie zabiegu ochrony
- Pozostałości środków ochrony roślin w produktach rolniczych
- Środki ochrony indywidualnej i zdarzenia awaryjne
- Strefy buforowe
- Ochrona przed skażeniami miejscowymi
- Postępowanie z opróżnionymi opakowaniami po środkach ochrony roślin
- Zarządzanie wodą
- Plonotwórcze zarządzanie wodą
- Zatrzymywanie wody w krajobrazie rolniczym
- Źródła wody do nawadniania
- Zezwolenie wodno-prawne
- Woda do nawadniania – potencjalne zagrożenia
- Jakość wód wykorzystywanych do nawadniania
- Rzeczywiste zapotrzebowanie na wodę roślin zależnie od fazy rozwojowej, praktyczne potrzeby wodne upraw
- Optymalizacja zużycia wody
- Wybór systemu nawadniania i czasu jego uruchomienia
- Wykorzystanie wody deszczowej
- Uzdatnianie wody
- Akumulowanie wody w glebie zależnie od rodzaju profilu glebowego
- Parowanie z gleby i roślin
- Woda w glebie zamarzniętej lub zalanej
- Obszary gospodarstwa zagrożone spływem powierzchniowym
- Zapobieganie spływowi powierzchniowemu
- Strefy zazielenienia (zatrawione) zapobiegające spływowi powierzchniowemu
- Ścieki w gospodarstwie
- Zarządzanie wodą zanieczyszczoną środkami ochrony roślin, paliwem i nawozami
- Bioróżnorodność
- Żywe bogactwo środowiska
- Znaczenie bioróżnorodności dla funkcjonowania produkcji rolniczej
- Związki między integrowaną ochroną roślin a bioróżnorodnością
- Strefy ochronne (np. Natura 2000) oraz obszary chronione i ich otulina
- Siedliska zwierząt i roślin
- Odtwarzanie byłych i tworzenie nowych miejsc lęgowych/bytowych dla ptaków, małych ssaków, gadów, płazów, owadów i innych bezkręgowców
- Rezygnacja z użytkowania terenów wartościowych dla organizmów pożytecznych
- Zgodność z prawem likwidacji nieużytków i działania na rzecz bioróżnorodności
- Monitoring bioróżnorodności na terenie gospodarstwa
- Pozytywne i negatywne skutki obecności zidentyfikowanych zwierząt i roślin
- Profesjonalne doradztwo w zakresie ochrony środowiska i bioróżnorodności
- Utrzymanie / poprawa bioróżnorodności
- Chemizacja rolnictwa a ochrona bioróżnorodności (np. zapylaczy, organizmów wodnych, ptaków)
- Społeczność lokalna
- Zarządzanie gospodarstwem