Przyszłość rolnictwa a ochrona klimatu

Rolnictwo wpływa na stan środowiska, globalne emisje i jednocześnie samo coraz mocniej odczuwa konsekwencje zmian klimatycznych. Globalne ocieplenie wpłynie nie tylko na to, jaką żywność można i gdzie wytwarzać, ale także na bezpieczeństwo żywnościowe wielu miejsc świata.

Powyższym zagadnieniem poświęcona będzie nadchodząca konferencja „Jak wykorzystać szanse, które daje Europejski Zielony Ład?”, która odbędzie się już 24 lutego 2021 roku. Organizatorami wydarzenia są Instytut Spraw Publicznych, EIT Food CLC North-East oraz European Climate Foundation. Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” reprezentować będzie Małgorzata Bojańczyk.

Jak wskazują organizatorzy spotkania – kierunek działania krajów europejskich został już ustalony i kolejne dekady skoncentrowane będą na transformacji gospodarek w kierunku niskoemisyjnym. Rolnictwo powinno być w centrum tego procesu. Tymczasem wciąż pozostaje na marginesie dyskusji o neutralności klimatycznej, stanie środowiska przyrodniczego, w tym bioróżnorodności.

Uczestnicy dyskusji będą starali się, m.in. znaleźć odpowiedzi na poniższe pytania:

  • W jaki sposób UE chce odpowiedzieć na wyzwania, które stoją przed rolnictwem w najbliższych latach?
  • Jaka jest przyszłość rolnictwa w Polsce?
  • Jaką receptę na włączenie rolnictwa w ochronę klimatu i redukcję emisji mają rolnicy?
  • Jak powinny i muszą zmienić się nasze postawy jako konsumentów?

Udział w webinarium jest bezpłatny, a rejestracja odbywa się za za pośrednictwem formularza online do dnia 22 lutego br. Spotkanie odbędzie się za pośrednictwem platformy ZOOM. Osoby zarejestrowane otrzymają email z linkiem do spotkania.

Harmonogram spotkania:

Część 1: Wspólna Polityka Rolna a ochrona klimatu. Co dalej?

  • Maciej Golubiewski, Szef Gabinetu Janusza Wojciechowskiego, Europejskiego Komisarza ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Część 2: Rolnictwo, klimat, środowisko. O przyszłości rolnictwa i bezpieczeństwie żywnościowym.

  • Małgorzata Bojańczyk, dyrektorka Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”
  • Marek Kałużyński, rolnik z województwa lubelskiego
  • dr hab. Jerzy Kozyra,  profesor nadzwyczajny w Zakładzie Biogospodarki i Analiz Systemowych, Instytut Uprawy, Nawożenia  i Gleboznastwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach 
  • Ewa Krasnodębska, rolniczka z rodzinnego gospodarstwa, fotografka, autorka bloga rolniknaobcasach.pl
  • dr Paulina Sobiesiak-Penszko (moderator), kierowniczka Programu Zrównoważonego Rozwoju i Polityki Klimatycznej, Instytut Spraw Publicznych

Zapraszamy do udziału!