Bank BNP Paribas, we współpracy z Polskim Stowarzyszeniem Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności oraz Farm Frites Poland, OSI Food Solutions Poland, Timac Agro Polska oraz PROCAM Polska, po raz szósty zorganizował Konkurs AgroAbsolwent. Konkurs skierowany jest do autorów prac magisterskich, inżynierskich lub licencjackich, których tematyka dotyczy rozwoju agrobiznesu, ze szczególnym uwzględnieniem zrównoważonej produkcji żywności.
Od pierwszej edycji konkursu Bank konsekwentnie poświęca jego tematykę wyzwaniom przyszłości rolnictwa i produkcji żywności. Budowanie zrównoważonych systemów żywnościowych wymaga innowacyjnych rozwiązań, które powstają dzięki dynamicznemu rozwojowi nauk rolniczych. Konkurs AgroAbsolwent jest jednym z projektów wspierających ten cel. W ramach konkursu przyznawane są trzy nagrody główne oraz nagrody specjalne, fundowane przez Partnerów Konkursu.
Od zeszłego roku obserwujemy coraz wyższy poziom nadsyłanych prac. Autorzy wychodzą poza typowy format prac dyplomowych i prezentują prawdziwie twórcze myślenie, nowatorskie wnioskowanie oraz nastawienie na praktyczne zastosowania swoich projektów. Dostrzegamy też postęp techniczny w przeprowadzanych badaniach, konieczny do rozwijania nowoczesnych rozwiązań w produkcji żywności.
– mówi dr Jerzy Próchnicki, członek Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności, członek kapituły konkursu.
Tegoroczna edycja konkursu została poświęcona rozwojowi agrobiznesu, a w szczególności:
- postępowi i innowacyjności
- działaniom przynosząc wartość dodaną dla społeczeństwa wiejskiego
- zdrowiu
- środowisku naturalnemu
- gospodarstwom rolnym
- obszarom wiejskim
- przemysłowi rolno-spożywczemu
- zrównoważeniu produkcji żywności.
Jako Bank Dobrych Decyzji i lider finansowania sektora rolno-spożywczego, doceniamy w tym Konkursie młodych ludzi, którzy przedstawiają nowoczesne rozwiązania, które wspierają sektor rolno-spożywczy w dążeniu do efektywnej i zrównoważonej produkcji.
– mówi Maciej Piskorski, Dyrektor Departamentu Produktów Agro w Banku BNP Paribas.
W konkursie przyznane zostały 3 nagrody główne oraz nagrody specjalne oferowane przez Partnerów Konkursu. Zwycięskie prace obejmowały bardzo szerokie spektrum zagadnień od kontroli jakości żywności, przez alternatywne sposoby produkcji nawozów, aż po praktyczne zastosowanie mikrobiologii i nanotechnologii w rolnictwie.
Nagrody główne uzyskały prace:
- I miejsce – Paulina Zogornik „Opracowanie procedury oznaczania wybranych antybiotyków weterynaryjnych w produktach pochodzenia zwierzęcego”, Politechnika Śląska.
- II miejsce – Karolina Sawska „Wytwarzanie nawozów fosforowych na bazie surowców alternatywnych i ocena ich przydatności nawozowej”, Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki.
- III miejsce ex aequo:
- Justyna Jakubska „Otrzymywanie oraz charakterystyka biodegradowalnych folii chitozanowych oraz alginianowych wypełnionych nanocząstkami ligniny”, Politechnika Śląska.
- Agnieszka Sobieszek „Badanie wpływu Trichoderma atroviride na metabolom pszenicy”, Uniwersytet Łódzki.
- Piotr Kwiatkowski „Zmiany w organizacji produkcji rolnej w kontekście wymogów Komisji Europejskiej – studium przypadku”, Politechnika Łódzka
Nagrody specjalne Partnerów Konkursu otrzymali:
- Julia Dmuchowska oraz Magdalena Szymańska, „Projekt zastosowania dronów w wybranym gospodarstwie rolnym”, Politechnika Poznańska – Farm Frites – zwiedzanie fabryki i gospodarstwa rolnego.
- Julia Kaczmarczyk „Projekt zmian w sektorze rozrodu w gospodarstwie utrzymującym bydło w mlecznym typie użytkowania”, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu – oferta stażu w firmie OSI Food Solutions Poland Sp. z o.o.
- Łukasz Pasturski „Zastosowanie wybranych biostymulatorów w uprawie cebuli zwyczajnej”, Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich – oferta stażu w firmie Timac Agro Polska Sp. z o.o.
- Agnieszka Sobieszek – Laureatka III miejsca – oferta stażu w firmie PROCAM Polska Sp. z o.o.
Serdecznie gratulujemy!
Więcej informacji o konkursie dostępne jest na stronie bnpparibas.pl/agroabsolwent.