Podczas odbywającego się w dniach 24-26 kwietnia 2023 roku Europejskiego Kongresu Gospodarczego (EEC), w ramach sesji „Od pola do stołu” dyskutowaliśmy o roli i drodze do zrównoważonych systemów żywnościowych.
ECC to największa impreza biznesowa w Europie Centralnej, a tegoroczna edycja trwała aż 3 dni i obejmowała dyskusje na kluczowe tematy, w których poruszone zostały najnowsze trendy i tendencje kształtujące gospodarkę, w tym kwestie istotne dla polskiego i europejskiego rolnictwa.
Polskie Stowarzyszenie Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności było partnerem sesji „Od pola do stołu – na drodze do zrównoważonych systemów żywnościowych”. Tematem naszego wystąpienia były m.in. kwestie strategii UE i planów krajowych, w tym wymogi i koszty dostosowania technologicznego producentów żywności do zrównoważonego modelu produkcji. Uczestnikami dyskusji byli:
- Małgorzata Bojańczyk, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności
- Andrzej Gantner, wiceprezes zarządu i dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Związek Pracodawców
- Bartosz Urbaniak, szef Bankowości Food & Agro na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę w Banku BNP Paribas
- Andrej Modic, założyciel i CEO LokalnyRolnik.pl
- Monika Lasoń, właścicielka Groser – Grodzkie Sery Kozie
- Marcin Wroński, zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
- Adam Tubilewicz, zastępca redaktora naczelnego portalspozywczy.pl – moderator
Duża część polskich rolników już wdraża zrównoważone praktyki rolnicze, w tym np. praktyki regeneratywne, ponieważ są to już standardy wymagane od dostawców przez przetwórców i sprzedawców żywności. Wspólna Polityka Rolna przewiduje także środki na wsparcie tej transformacji. Oczywiście ważnym elementem tych zmian jest kwestia regulacji dotyczących celów WPR, tak aby były one spójne, zrozumiałe dla rolników, a tempo ich wdrażania dawało szanse na dostosowanie się do tych nowych wymogów.
– mówiła podczas debaty Małgorzata Bojańczyk
Nasze Stowarzyszenie zrzesza firmy, które od wielu lat stosują założenia rolnictwa zrównoważonego i w wielu przypadkach wyprzedzają założenia Europejskiego Zielonego Ładu, np. poprzez wdrożenia takich standardów jak Farm Sustainability Assessment czy GlobalG.A.P. Są to standardy uwzględniające zarówno cele klimatyczne czy środowiskowe, ale co też bardzo ważne, także cele ekonomiczne. Nie możemy bowiem zapominać, że produkcja żywności musi być cały czas opłacalna dla rolników.
– podkreślała Małgorzata Bojańczyk.
Edukacja jest także bardzo ważnym aspektem na drodze do zrównoważenia łańcuchów żywnościowych. Najczęściej o edukacji mówimy w kwestii konsumentów, ale równie ważne jest edukowanie rolników i dostawców surowców rolnych, na temat tego czym jest zrównoważone rolnictwo. Jako Stowarzyszenie oferujemy im kompleksowy kurs e-learning, który pozwala na szczegółowe zapoznanie się z zasadami zrównoważenia w rolnictwie.
– dodała.
Transmisje sesji Europejskiego Kongresu Gospodarczego są dostępne online na stronie wydarzenia.