NewCold dołącza do Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności

Nowym członkiem Stowarzyszenia została firma NewCold, która jest jednym z największych dostawców usług w zakresie logistyki zrównoważonego łańcucha chłodniczego na świecie.

Firma działa na 3 kontynentach, a łączna powierzchnia jej magazynów wynosi 1,1 mln miejsc paletowych. Cechą wyróżniającą rozwiązania logistyczne NewCold jest wysoka energooszczędność możliwa dzięki inteligentnym innowacjom i automatyzacji zarządzania magazynami oraz nastawienie na bezpieczeństwo oraz integralność przechowywanej i transportowanej żywności. W Polsce firma posiada centrum logistyczne w Kutnie, które jest w trakcie rozbudowy oraz kontynuuje budowę kolejnej inwestycji w Pomiechówku.

Sami rozwijamy i wdrażamy własne, najnowocześniejsze rozwiązania technologiczne, w tym zautomatyzowane systemy przechowywania i wyszukiwania, co znacząco zwiększa naszą elektro efektywność. Pozwala nam to na zwiększenie bezpieczeństwa żywności oraz zapewnienie wysokiej identyfikowalności łańcucha dostaw, co przekłada na możliwość oferowania zrównoważonych usług w obszarze logistyki produktów żywnościowych.

– mówi Roberto Alessio, VP Business & Growth w NewCold.

Dzięki zaawansowanym usługom logistycznym na całym świecie rozwiązania firmy odgrywają kluczową rolę w łańcuchu chłodniczym wiodących przedsiębiorstw spożywczych. Wykorzystanie najnowszych technologii umożliwia pracownikom magazynów odpowiedzialne obchodzenie się z żywnością, co gwarantuje bezpieczeństwo żywności. Od powstania w 2012 roku, NewCold jest najszybciej rozwijającą się firmą w logistyce łańcucha chłodniczego.

Droga żywności, rozpoczynając od pola, a kończąc na stole konsumenta to bardzo ważny element łańcucha odpowiedzialności za żywność. Dotyczy to bezpieczeństwa żywności w trakcie magazynowania i transportu, ale także obejmuje kwestie konieczności stałego ograniczania zużycia energii, minimalizacji śladu węglowego, skracania łańcuchów dostaw czy ograniczania marnotrawstwa na każdym etapie drogi produktów spożywczych.

– mówi Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności.

Polskie Stowarzyszenie Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności jest niekomercyjną inicjatywą grupy firm i osób reprezentujących różne branże łańcucha odpowiedzialności za żywność. Stowarzyszenie podejmuje szereg działań na rzecz promocji, edukacji i współpracy w obszarze zrównoważonego rolnictwa i żywności w Polsce.