Konferencja online EIT Food

W ramach konferencji organizowanej przez European Institute of Innovation & Technology (EIT) Food nasi eksperci opowiedzą o tym, jakie możliwości i wyzwania dla rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego stwarza Wspólna Polityka Rolna UE oraz pokażą, że myślenie całościowe jest kluczem do zrównoważenia i sukcesu w rolnictwie.

Konferencja poświęcona promocji idei rolnictwa regeneratywnego, wpisującego się w założenia i praktyki rolnictwa zrównoważonego, odbędzie się 26 listopada 2020 w godz. 9: 00-14: 30 on-line. Europejski Instytut Innowacji i Technologii EIT Food, który jest organizatorem spotkania, zaprosił do udziału rolników, przedstawicieli stowarzyszeń rolników, lekarzy weterynarii oraz przetwórców żywności. Interaktywna konferencja składać się będzie z trzech bloków prezentacyjnych, z których każdy zwieńczy sesja pytań i odpowiedzi.

Blok 1  – Rolnictwo regeneratywne
W pierwszej części konferencji wprowadzenie w tematykę rolnictwa regeneratywnego przedstawi dr Robert Borek z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa (IUNG) w Puławach. Prof. Marek Marks z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie odpowie na pytanie, czy rolnictwo regeneratywne to moda czy potrzeba? Jerzy Czembor z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin (IHAR) Państwowy Instytut Badawczy podkreśli kluczowe znaczenie różnorodności biologicznej w rozwoju systemów rolnictwa regeneratywnego, a dr Stanisław Świtek z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opowie o odnoszących sukcesy gospodarstwach regeneratywnych w świecie.

Blok 2 – Teoria i praktyka
W tej części konferencji zostaną połączone podstawy teoretyczne z praktyką. Nasza ekspertka – Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa w Polsce „ASAP” opowie o szansach i wyzwaniach dla rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego, jakie stwarza Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej. Dr Jerzy Próchnicki, również reprezentujący nasze stowarzyszenie, pokaże, że holistyczne myślenie jest kluczem do zrównoważonego rozwoju i sukcesu w rolnictwie. Tę część wydarzenia zakończy prezentacja dr Radosława Kowalskiego z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Państwowej Akademii Nauk w Olsztynie, który przedstawi najnowsze osiągnięcia technologiczne i koncepcyjne w dziedzinie rybołówstwa regeneracyjnego na świecie.

Blok 3 – Polscy rolnicy
W trzeciej części konferencji głos zabiorą praktycy rolnictwa w Polsce: pan Tomasz Jakiel, właściciel gospodarstwa Lubuskie Angusowo oraz Pan Krzysztof Kowalski, producent oleju lnianego i wieprzowiny.

Rejestracja na wydarzenie